İzmir denince akla gelen tatil rotalarından biride Seferihisar’dır. Sefarihisar’ı diğre tatil yörelerinden ayıran özelliği ise Türkiye’nin ilk Citta Slow yani sakin sahil kasabasına sahip olmasıdır. Sığacık eşsiz doğa güzelliği, sakinliği ve huzurlu atmosferiyle merkezi İtalya’da bulunan platform tarafından Türkiye’nin en ve dünyanın en sakin tatil kasabası seçilmiştir. Dünyada buna benzer ve bu ünvanı kazanmış ender yerler bulunmaktadır.

Sokaklarının ve evlerinin mimari yapısı, Pazar günleri kurulan otantik ürünlerin satıldığı ve Teos Antik Kenti’yle Sığacık görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Dar sokaklarında gezerken rengarenk yapıların güzelliğine hayran kalacaksınız. Buraya defa kez gelmek isteyeceğinizden eminim.

Citta Slow Şehrinde Yaz Tatili
Citta Slow Şehrinde Yaz Tatili

Sığacık, Kaleiçi’nde bulunan pansiyonlarda kalabilirsiniz. Buradaki tarihi Rum evleri pansiyona dönüştürülmüş. Bu yüzden sanki evinizdeymiş gibi hissedebilirsiniz. Bu pansiyonlar arasında en popüler olanları ise Mavi Zeytin Butik Otel, Mandalin Pansiyon, Gardenya Butik Otel, Beyaz Ev ve Villa Teos Konuk Evi bulunuyor.

Gürültüyü, kalabalık bir atmosferi, hareketi sevmiyorsanız eğer bu eşsiz güzellikteki sahil kasabası Sığacık’ta tatil yapmanızı öneririz. İzmir’den buraya yaklaşık olarak 50 dakikada gelebiliyorsunuz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı üzerinden ise 1 saatte buraya ulaşmanız mümkün.

Citta Slow ünvanını ise 2009 yılında almış. Mimarisi, sokakları, kültürü, el sanatları, mutfağı ve nüfusunun azlığı, bozulmayan doğası nedeniyle İtalya’da bulunan komite tarafından dünyanın en sakin şehirleri arasına girmeyi başarmış. Bu komitenin amacı ise geleneksel toplulukların olduğu kasabalarda eco-gastronomiyi günlük hayatın içine almak ve Slow Food anlayışını geliştirip, benimsetmek.

Seferihisar’da halk geçimini tarım ve zeytincilikten sağlıyor. Bunun yanı sıra enginar ve narenciye en çok yetişen ürünler arasında geliyor. Yani nüfusun %80’ni tarımla ilgileniyor. Diğer yandan balıkçılık ve turizmde ilçenin ekonomisine katkı sunuyor.

Seferihisar deniz tatilinin yanı sıra kültürel olarakda sizi geliştiren ve size bir şeyler katacak özellikle bir yer. Buraya geldiğinizde mutlaka Sığacık Kalesi, Teos Antik Kenti’ni görmelisiniz. Bunun yanı sıra arkadaşlarınızla birlikte Sığacık Pazarı’na gidip buranın otantik ve organik ürünlerden kendiniz ve sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.

Burada doğa yürüyüşüne çıktığınızda gezdiğniz, gördüğünüz her köşede antik döneme ait izlere rastlamanız mümkün. M.Ö. 1000 yılında Akalar’ın zulmünden kaçan Giritliler tarafından kurulmuş. Ardından İonialılar buraya ev sahipliği yapmışlar. Buradaki en dikkat çeken yapı ise İyon düzeninde kurulmuş olan Dionysos Tapınağı. Tapınak Şarap Tanrısı Dionysos’a adanarak yapılmış. Tapınağın sütun, kaide ve sütun başlığı ve amfitiyatro günümüze kadar varlığını korumuş.

Sığacık’ın sokakları için film sahnelerini andıran güzellikte olduğunu söyleyebilirim. Seferihisar’dan 5 kilometre uzaklıkta ise Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferi nedeniyle yaptırdığı kale surlarının içinde kalmış bir sahil kasabası. Evler ise avlulu, tahta panjurli, cumbalı, verandalı mavi, sarı, pembe, beyaz evler bulnuyor. Bu sokaklarda gezerken yorulmayacak aksine dinleneceksiniz. Sığacık Kalesi ise Selçuklular döneminde yapılmış ve daha sonraki dönemlerde de bir çok kez onarım görmüş. Buraya gelirken mutlaka yöresel, organik ürünlerin satıldığı pazara gitmeyi unutmayın.

Sığacık’a 24 kilometre mesafede bulunan Doğa Okulu’nu ziyaret edebilirsiniz. Orhanlı Köyü sınırlarında altı dönümlük makilik ve zeytinliğin içinde kurulmuş. Okul daha önce Orhanlı İlkokulu olarak kullanılmış. Okulda usta-çırak biçimiyle hizmet veriyor. Okulun sınıfı yok yani açık bir şekilde ve imece yöntemiyle çalışmalarını sürdüyor. Okulda geleneksel tarım, ekoloji, sözlü kültür, doğa okuryazarlığı, mimari, doğa hukuku, sanat, doğa felsefesi, yamaklık, çıraklık, ustalık gibi eğitimler veriliyor. Kuş okulu, Yavaş Tarım Okulu, Fotoğraf Okulu, Zeybek Otulu, Yeryüzü Okulu, Kopuz Okulu, Doğa Zamanı gibi bölümler bulunuyor. Dilerseniz okula maddi-manevi destekte bulunabilir ve gönüllü katılım sağlayabilirsiniz.

Şayet tarihi uygun düşerse eğer Seferihisar Mandalina Festivali’ne katılabilirsiniz. Eylül-Kasım aylarında düzenlenen festival Sığacık’ta gerçekleşiyor. Festivalde En iyi Mandalina, En İyi Mandalinalı Yemek ve Tatlı yarışmaları düzenleniyor.

Seferihisar’ın birbirinden güzel plajlarıda var. Şehir mavi bayraklı plajlarla çevrilmiş. Akarca, Ürkmez, Sığacık Büyük Akkum plajları bulunuyor.

Sığacık Büyük Akkum Plajı’na gelebilir burada yüzmenin ve güneşlenmenin keyfini yaşayabilirsiniz. Plaj kumdan oluştuğu için rahatlıkla güneşlenmeniz mümkün. Buraya giriş ücretli o nedenle yakında bulunan halk plajlarınıda tercih edebilirsiniz. Haftasonları plajlar çok kalabalık olduğu için dilerseniz haftaiçi yararlanabilirsiniz. Buradan ayrılmadan evvel yoğurt, peynir gibi ürünlerden satın alabilirsiniz.

Sığacık’a gelebilmek için Migros önünde kalkan yeşil dolmuşlara binebilirsiniz. Aracınızla gelirseniz eğer İzmir-Çeşme otoyoluna girerek Seferihisar’dan çıkıp Teos veya Sığacık tabelalarını takip ederek buraya ulaşabilirsiniz.

İzmir otelleri hem de çok uygun fiyatlarla.. TatilCity.NET fiyatlarını görmeden rezervasyon yapmayın. Ayrıca İzmir uçak bileti web sitemizde çok ucuza..

izmir uçak biletiİzmir ucuz uçak bileti

İzmir’de yapılacak şeyler

İzmir’e gidecekler için öneriler ile beraber yapılacak şeyler. Daha fazlasını isteyenler için de İzmir gezi rehberi hazırladık.

Otobüs Bileti Kestiğimiz İller