Manisa’nın merkez ilçelerinden olan Yunusemre, il merkezinde bulunduğu için gelişmiş ulaşım olanaklarına sahip, nüfusu kalabalık bir ilçedir. Yunusemre ilçesi, 2012 yılında yürürlüğe giren büyük şehir yasasıyla birlikte Manisa il merkezinde kurulan iki ilçeden biridir. Diğer merkez ilçe ise Şehzadeler’dir. Bu özelliği nedeniyle Yunusemre, Manisa il merkezinin yarıya yakın bir bölümünü kapsamaktadır. Antik kentleriyle ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Yunusemre ilçesinde, gezilebilecek çok sayıda yer mevcuttur. Gediz Ovası’nın bereketli topraklarında bulunan ilçenin sanayisi de gelişmiştir. Manisa merkezinin tamamında olduğu gibi Yunusemre’de de dokumacılık, dericilik ve gıda sektörleri dikkat çekmektedir.

Hititlerden daha önce yerleşime sahne olan Yunusemre ilçesi, Manisa il merkeziyle aynı tarihi zenginliğe sahiptir. Kenti kuran Magnetler tarafından yerleşimin başladığı yörede, tarihi süreç içerisinde Hitit, Frig, Yunan, Lidya, İran, Roma, Bizans, Saruhanoğulları ve Osmanlı dönemleri yaşanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şehzadeler Şehri olarak bilinen Manisa merkezinde, çok sayıda camii, çeşme ve imarethane gibi yapılar inşa edilmiştir.

Yunusemre’ye nasıl gidilir?

Manisa’nın iki merkez ilçesinden biri olan Yunusemre, gelişmiş ulaşım imkanlarına sahiptir. Manisa il merkezinde bulunduğu için gelişmiş karayolu ulaşımının yanı sıra havayolu ve demiryolu ulaşım olanakları da mevcuttur. 40 kilometre mesafede bulunan İzmir Adnan Menderes Havalimanı üzerinden Yunusemre’ye havayolu aracılığıyla da gidilebilmektedir. Türkiye’nin neredeyse her yerinden uçuşların yapıldığı Adnan Menderes Havalimanı’na ulaştıktan sonra, havalimanı servis araçları, kiralık araç veya taksilerle ilçeye kolaylıkla ulaşılabilir.

Yunusemre ilçesine karayolu aracılığıyla birçok büyük şehirden gidilebilmektedir. İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük kentlerden direkt seferleri bulunan otobüs firmalarıyla ilçeye ulaşılabilir. Yunusemre ilçesi, İstanbul’a 440, Ankara’ya 560, Antalya’ya ise 430 kilometre mesafede yer almaktadır. İzmir, Uşak, Aydın, Denizli ve Balıkesir ile demiryolu bağlantısına da sahip olan Yunusemre’ye trenle de gitmek mümkündür.

Yunusemre’de doğa sporları

Coğrafi yapısı doğa sporlarına uygun olan Yunusemre ilçesi ve çevresinde, çeşitli aktivitelerin yapılabileceği çok sayıda yer vardır. İlçe yakınında yer alan Spil Dağı’nda; trekking, dağcılık, yamaç paraşütü ve kampçılık yapılabilmektedir. Özellikle dağcıların sık sık tırmandığı Spil Dağı’nda, harika bir manzara eşliğinde yürüyüş yapılabilecek parkurlar bulunmaktadır. Yunusemre ilçesinde ayrıca doğa yürüyüşleri için en çok tercih edilen mekanlardan biri de Aigai Antik Kenti ve çevresidir. Burada, tarihi yapılar arasında yapılan doğa yürüyüşleri oldukça keyiflidir. Kitlesel gezilerin de düzenlendiği antik kent, hem sağlıklı bir yürüyüş hem de tarihe yolculuk imkanı sunmaktadır. Yunusemre ilçesini de kapsayan Manisa il merkezinde, doğa sporlarını yaygınlaştırmak için kurulan çok sayıda kulüp ve dernek de bulunmaktadır. Bu sivil toplum kuruluşlarının en aktif olanları, bölgede sık sık etkinlikler düzenleyen Manisa Fırtına Dağcılık ve Doğa Sporları Derneği ile Manisa Doğa Sporları Topluluğu’dur. Bu kuruluşların düzenlediği aktivitelere katılabilirsiniz.

Yunusemre’de gezilecek yerler

Aigai Antik Kenti

Manisa’nın en önemli antik kentlerinden biri olan Aigai Antik Kenti, Yunusemre ilçe sınırlarında yer almaktadır. İlçe merkezine 40 kilometre mesafede yer alan Köseler Köyü yakınındaki antik kent, Nemrut Kale olarak da bilinmektedir. Batı Anadolu yer alan 12 Aiol kentinden biri konumundaki Aigai Antik Kenti, Milattan Önce 8’inci yüzyılda kurulmuştur. Yunusemre ilçesine hakim konumda bulunan kayalık alandaki antik kent, Helenistik dönemde önemli bir ticaret merkezi olarak öne çıkmaktadır. Etrafı surlar ile çevrili bir agoraya sahip antik kentte; meclis binası, tiyatro, stadyum ve tapınak günümüze kadar ulaşmıştır. Aigai Antik Kenti, Yunusemre ilçesinde görülmesi gereken tarihi yerlerin başında gelmektedir.

Yoğurtçu Kalesi

Yunusemre ilçesinin bir diğer önemli tarihi yapısı, ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta yer alan Yoğurtçu Kalesi’dir. Uzunburun köyünde bulunan kale, sarp bir kayanın üzerine yapılmıştır. 12’inci yüzyılın sonlarında inşa edildiği sanılan kalenin çevresi surlar ile çevrilidir. Çok sayıda kulesi bulunan Yoğurtçu Kalesi, günümüze kısmen ulaşabilmiştir.

Ağlayan Kaya

Yunusemre ilçesi yakınında yer alan Spil Dağı’nın yamacında bulunan kaya, ağlayan bir kadına benzetilmektedir. Göz şeklindeki iki oyuktan akan sular gözyaşına benzetildiği için kayaya Ağlayan Kaya adı verilmiştir. Efsanelere konu olan Ağlayan Kaya, bir efsaneye göre kral kızı Niobe’nin, 12 çocuğunun gözünün önünde öldürülmesinin ardından taş kesilmesiyle meydana gelmiştir.

Aynıali Camii ve Türbesi

Yunusemre ilçesindeki 17’nci yüzyıl yapısı bu cami ve türbe, ilçe merkezinde Kumludere yakınında bulunmaktadır. Tek kubbesi bulunan ve kubik bir yapı olan Aynıali Camii; kemerleri, işlemeli mihrabı, minberi ve nişleriyle ilgi çekicidir. Aynıali Camii’nin yanında bulunan türbenin kitabesi yoktur. Bu nedenle türbenin kime ait olduğu belli değildir.

Mesir Tabiat Parkı

Yunusemre yakınlarında ziyaret edilebilecek doğal güzellikler arasındaki Mesir Tabiat Parkı, oldukça geniş bir alana sahiptir. Batıdan doğuya doğru meyilli bir arazisi bulunan Mesir Tabiat Parkı’nda, mesir yapımında kullanılan bitkiler yetiştirilmektedir. Bunlar; anason, çivid, hardal, çörek otu, havlican, karabiber, kimyon, kalanga, kişniş, meyan, teke mersini, rezene, yeni bahar, zencefil ve zerdeçal gibi bitkilerdir. Manisa’nın ünlü mesir macunu, Osmanlı’dan beri güçlü ilaçlar arasında kabul edilmektedir. Tabiat parkında ayrıca çınar, meşe, söğüt, zakkum, kızılçam, karakavak, defne, ateş dikeni, servi, orman sarmaşığı gibi ağaç ve bitkiler de bulunmaktadır. Faunasıyla da dikkat çeken parkta; tavşan, tilki, keklik, domuz, doğan, şahin ve çeşitli kuş türleri yaşamaktadır.

Yunusemre’de nerede ne yenir?

Manisa’nın merkez ilçesi olan Yunusemre’de; Manisa, Ege ve İç Anadolu mutfağının seçkin lezzetleri öne çıkmaktadır. Et ve süt ürünlerinin yaygın olarak kullanıldığı yöre mutfağında, sebzeler de dikkat çekmektedir. Yunusemre ilçesinde; Manisa kebabı, odun köfte, simit ekmeği, ekmek dolması, nohutlu mantı, pide, Kula güveci, sinkonta, höşmerim ve Kula pidesi gibi lezzetler de yoğun tüketilmektedir.

Yunusemre’de yer alan restoran ve lokantalarda yöre mutfağının seçkin lezzetlerini bulabilirsiniz. İlçede en çok tercih edilen restoranları; Meraklı Köfteci, Macaroni, Döneretti, Keyfi Balık, Pizza Parte, F&M Kumru, Kumrucu Çeko, Kader Ablanın Yeri, Leman Döner, Battalbey, Gönül Sofrası Ev Yemekleri, Yanardağ Kebap Salonu, Ege Çiftliği Restoran & Şarküteri, Hanımın Çiftliği Restoran, Aslı Börek ve İskele Balıkçılık olarak sayabiliriz.

Yunusemre’de gece hayatı

Manisa’nın merkez ilçesi Yunusemre’de, çok aktif olmasa da eğlence mekanları bulunmaktadır. Bar, pub, gece kulübü, türkü evi ve kafeterya gibi mekanların yer aldığı Yunusemre’de, bu mekanları daha çok üniversite öğrencileri tercih etmektedir. Canlı müzik performanslarının sahnelendiği mekanlara da ev sahipliği yapan Yunusemre ilçesinde, geç saatlere kadar eğlenebileceğiniz bu mekanların kimi alkollü, kimi ise alkolsüzdür. Yunusemre’de yer alan mekanların öne çıkanları; Venev Kampüs, Cafe Sera Garden, Keyfi Balık, Cafe Campüs, İbobucks Coffee, Yakamoz Pastanesi, Green Garden Manisa, Keyfinn Coffee ve Renkli Bahçe Cafe gibi işletmelerdir.