Malatya’nın ilçelerinden Yeşilyurt, daha önceleri il merkezi yakınında yer alan küçük bir ilçeyken, 2012 yılında hayata geçirilen büyük şehir yasasıyla birlikte merkez ilçe haline getirilmiştir. Merkez ilçe olduktan sonra Malatya il merkezinin yaklaşık yarısını kapsadığı için nüfus bakımından ildeki en büyük ikinci ilçe konumuna ulaşmıştır. Deniz seviyesinden yüksekliği 998 metre olan ilçe, kuzeyinde Karakaya Baraj Gölü, güneyinde Çat Baraj Gölü, batısında Yazıhan, Akçadağ ve Doğanşehir, doğusunda ise Battalgazi ilçeleriyle komşudur. Toplam 82 mahallesi bulunan ilçenin yüzölçümü 955 kilometrekaredir.

Karasal iklimden çok geçiş iklimi özelliklerine sahip olan Yeşilyurt, Doğu Anadolu Bölgesi’nde olmasına rağmen kış aylarında daha az soğuktur. Doğal ve tarihi güzellikleriyle dikkat çeken ilçede, Malatya’nın meşhur ürünü kayısı başta olmak üzere kiraz, üzüm, ceviz ve elma yetiştirilmektedir. Çok sayıda bostana sahip olan Yeşilyurt’ta, iklim ve toprak özellikleri pek çok meyve ve sebzenin yetiştirilmesine elverişlidir. Kırsal bölgelerde hayvancılığın da yapıldığı ilçede, ovalık kesimlerde ise hububat ve tütün üretimi dikkat çekmektedir. Malatya tarihiyle aynı özelliklere sahip olan Yeşilyurt ilçesinin eski adı Çırmahtı olarak bilinmektedir. Cumhuriyetin ilanının ardından, Malatyalı olan ikinci cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye atfen adı İsmetpaşa olarak geçmektedir. 1957 yılında ilçe statüsüne kavuşan kent, bu tarihte Yeşilyurt adını almıştır.

Yeşilyurt’a nasıl gidilir?

Malatya’nın merkez ilçelerinden olan Yeşilyurt, gelişmiş ulaşım olanaklarına sahiptir. Karayolu ve demiryolunun yanı sıra Malatya Erhaç Havalimanı üzerinden havayolu ile de ulaşılabilen ilçe, Malatya’nın Şehirler Arası Otobüs Terminali MAŞTİ’ye ve Tren Garı’na da ev sahipliği yapmaktadır. Türkiye’nin pek çok kentinden şehirlerarası otobüslerle ulaşılabilen Yeşilyurt; Kayseri, Sivas, Adıyaman ve Elazığ karayolları bağlantısına sahiptir. Ankara’dan Doğu Anadolu’ya devam eden demiryolu da Yeşilyurt ilçe sınırlarından geçmektedir.

Yeşilyurt ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Malatya Erhaç Havalimanı üzerinden ilçeye ulaşılabilmektedir. İstanbul ve Ankara’dan her gün, İzmir’den ise haftanın belirli günlerinde düzenli uçuşların yapıldığı havalimanından ilçeye havayolu servis araçları, taksi ya da kiralık araçlarla gidilebilir.

Yeşilyurt’ta doğa sporları

Yeşilyurt’ta doğa sporlarına elverişli pek çok alan bulunmaktadır. Başta trekking olmak üzere, dağcılık, bisiklet turları, off-road, kamp gibi aktivitelerin yapılabildiği ilçede, Gündüzbey beldesi özellikle doğa yürüyüşleri için uygundur. Yeşillikler içindeki vadide yer alan parkurlarda doğa ile iç içe temiz havayı ciğerlerinize çekerek keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz. Bisiklet yollarının da bulunduğu Yeşilyurt ilçesinde, hem kent merkezinde hem de Tecde bölgesinde pedal çevirebilecek çok sayıda parkur mevcuttur. Ayrıca ilçe sınırlarında yer alan 2 bin metre yüksekliğindeki Karlık Yaylası’nda dağ ve doğa yürüyüşleri yaygın olarak yapılmaktadır. Kuş gözlemcilerinin de tercih ettiği yaylanın florası ve faunası oldukça zengindir.

Yeşilyurt’ta gezilecek yerler

Doğal güzellikleriyle dikkat çeken Yeşilyurt ilçesi, büyük ve güzel bir vadi olan Beylerderesi Vadisi’ne ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Derme Çayı’nın geçtiği yerler üzerinde bulunan lokantalar ve yürüyüş alanları, ilçenin ilgi çeken bölgeleridir. Doğal güzellikleriyle ve mesire alanlarıyla dikkat çeken Gündüzbey, Pınarbaşı, Kapılık, Kozluk, Davullupınar, Şabandede, Güvercin Pınarı, İnekpınarı, Koru Deresi ve Millipınar ilçenin en güzel dinlenme alanlarıdır. Öte yandan tarihi kalıntılara da ev sahipliği yapan ilçede, gezilebilecek pek çok yer bulunmaktadır.

Gündüzbey

Yeşilyurt’a bağlı bir belde olan Gündüzbey, mesire alanlarıyla görülmeye değer bir yerdir. Yeşilyurt ilçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan Gündüzbey, sıcak yaz aylarında binlerce kişiyi ağırlamaktadır. Serin havası, soğuk suları ve yeşillikleriyle adeta cennetten bir köşe olan Gündüzbey’de keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Abdullah Ağa Konağı

Yeşilyurt’un Molakasım Mahallesi’nde yer alan Abdullah Ağa Konağı, ilçenin görülmesi gereken tarihi yapılarından biridir. Yeşilyurt ilçe merkezine dokuz kilometre mesafede yer alan konak, 1900’lü yılların başında inşa edilmiştir Yeşilyurt’un eski belediye başkanlarından Abdullah Ağa’nın yaptırdığı konak, kerpiç bir yapıdır. Konak, pek çok kez onarım görmüştür.

Karlık Yaylası

Yeşilyurt ilçe merkezine yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunan Karlık Yaylası, Adıyaman il sınırında yer almaktadır. Deniz seviyesinden ortalama 2 bin metre yüksekteki yayla; serin havası, soğuk suyu, muhteşem manzarası, faunası ve yemyeşil doğasıyla görenleri hayran bırakmaktadır. Kış aylarının çok sert yaşandığı yaylada, yaz ayları kısa sürer. Mayıs ile ağustos ayları arasında ziyaret edilebilen yaylada, hayvancılık yapılmaktadır. Arıcılığın da yapıldığı yaylada, doğayla iç içe keyifli bir gün yaşayabilirsiniz.

Gözbaba Tümülüsü

Yeşilyurt’un Elemendik bölgesinde bulunan tümülüs, 40 metre çapında ve sekiz metre yüksekliğindedir. Tümülüste yapılan kaçak kazılarda, mezar odası olduğu sanılan taş bloğun bir bölümü ortaya çıkmıştır. Yapının, Milattan Sonra 2’nci yüzyıl Roma dönemine ait olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca Görgü Mahallesi yakınlarında bulunan, 50 metre çapında ve yaklaşık sekiz metre yüksekliğindeki Höyüktepe Tümülüsü de geç Roma dönemine işaret etmektedir. Yine Görgü yakınlarında izleri bulunan Kadı Kalesi Yerleşimi de Bizans dönemine dair izler taşımaktadır.

Bürücek Yaylası Arkeolojik Yerleşimi

Yeşilyurt’un Roma döneminden kalan yerleşim alanları arasında bulunan Bürücek Yaylası arkeolojik yerleşimi, Bürücek Yaylası yolu üzerinde yer almaktadır. Tepelik bir alanda bulunan yerleşim yerinde, yüzeyin hemen altında Horasan örgülü yapı kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. Yerleşimin Geç Roma Dönemi’nden kaldığı tahmin edilmektedir.

Cihankalesi

Yeşilyurt’un Atalar Mahallesi’ne bağlı Fadıloymağı Mezrası’nda yer alan Cihankalesi, kayalık bir bölgede bulunmaktadır. Burada taş duvarlı mekanlar ortaya çıkarılmıştır. Bu duvarların çevresinde Tunç Dönemi’nden kalma seramik izleri de dikkat çekmektedir.

Kaletepe Yerleşimi

Yeşilyurt’a bağlı Kuşdoğan Mahallesi yakınlarında yer alan Kaletepe bölgesi, Milattan Önce 3 binli yıllarda burada yerleşim olduğunu göstermektedir. Kuzeyinde 10 metre dolgu tabakalı olan yerleşim, güneyde düz şekilde devam etmektedir. Yerleşimin batısında mezarlık olduğu sanılmaktadır.

Kaletepe Höyüğü

İlçeye bağlı Mollakasım Mahallesi Şabandede mevkiinde yer alan Kaletepe Höyüğü, Roma ve Bizans dönemlerine işaret etmektedir. Burada yapılan yüzey araştırmalarında, höyüğün yüksekliğinin 15 metreye yakın olduğu tespit edilmiştir. Yayvan konik bir yapıya sahip olan höyükte, Bizans kilisesi ya da bazilikası olduğu tahmin edilen beşik tonozlu bir mekan ortaya çıkarılmıştır.

Roma Mezarı

Yeşilyurt’un Taftacık mevkiinde yer alan bu mezar, yerin yaklaşık yarım metre aşağısında bulunmaktadır. Meyilli bir tepenin doğusundaki mezarda, iki tane iskelet, üç tane de cam koku şişesi bulunmuştur. Kalker karakterli duvara sahip mezarı üzerinde üç tane kapak taşı mevcuttur.

Yeşilyurt’ta nerede ne yenir?

Yeşilyurt ilçesi, Malatya yemek kültürünün özelliklerini taşımaktadır. Zengin bir mutfağa sahip olan Yeşilyurt’ta; et, sebze ve bulgur ile yapılan lezzetler dikkat çekmektedir. Çok çeşitli köftenin yer aldığı ilçe mutfağında, Malatya’nın ünlü lezzetleri olan içli köfte, analıkızlı, lahana köftesi, sulu köfte, kömbe, bulgurlu köfte, kara çorba, kayısı tatlısı, pimpirim çorbası, kayısılı kavurma, kaburga dolması, kiraz yaprağı köftesi, irinti çorbası, ıspanaklı ekşili köfte, Geleli kebabı, sıcak çiğleme ve tiritli köfte gibi yemekler yaygın olarak tüketilmektedir.

Yeşilyurt’ta yer alan restoran ve lokantalarda bu yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. İlçenin Gündüzbey beldesinde yer alan kır restoranları özellikle dikkat çekmektedir. Kahvaltılarıyla da ünlü bu restoranlarda, Malatya’nın yöresel ürünlerinden hazırlanan nefis bir kahvaltı yapabilirsiniz. Yeşilyurt’un en çok tercih edilen restoranlarını; Malatya Kaburga Sofrası, Hacı Ustanın Yeri, Yeşil Vadi Restaurant, Su Sesi Kır Restoranı, Beylerderesi Kavurmacısı, Hamdi Bey Izgara Dünyası, Nur Kebap, Kuzu Kuzu Et Sofrası ve Hazal Naturel Ev Yemekleri Doğal Ürünler olarak sıralayabiliriz.

Yeşilyurt’ta gece hayatı

Malatya’nın merkez ilçelerinden olan Yeşilyurt’ta aktif bir gece hayatından söz edemeyiz. İlçe sınırları içinde bulunan az sayıdaki bar, meyhane ve gece kulübünde içkinizi yudumlayarak eğlenebilirsiniz. Malatya merkezindeki eğlence mekanları ağırlıklı olarak diğer merkez ilçe olan Battalgazi’de yer almaktadır. Yeşilyurt’la sınır olan ve 10 dakikada ulaşılabilen Battalgazi’de daha çok alternatif mevcuttur. Yeşilyurt’ta ise daha çok kafeterya, çay bahçesi ve pastane bulunmaktadır. Ağırlıklı olarak Fahri Kayahan Caddesi üzerinde yer alan bu mekanlarda içeceklerinizi yudumlayarak dinlenebilirsiniz. Yeşilyurt’ta öne çıkan mekanları; Sebir Cafe, Dalbastı Cafe, Yeşil Vadi Cafe, Ada Kafe, Nar Pastanesi, Kardelen Cafe, Şelale Cafe, Cafetalia, Cup Shisha Nargile Cafe, Kahve Durağı, Dilek Ağacı, Osmanlı Kafe, Sema Cafe, Coffee Gentleman ve Gönül Kahvesi olarak sayabiliriz.