Restoranlara GT hijyen belgesi şartı getiriliyor. Çin’in Wuhan kentindeki kemirgen hayvan satışının yapıldığı pazarda yenilen yarasadan ortaya çıkan virüs tüm dünyaya yayılmış ve yüzlerce insanın ölümüne neden olmuştu.

Gastronomi Turizmi konusunda hizmet veren, Kültür Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB ile entegre çalışan Gastronomi Turizmi Derneği, coronavirüs nedeniyle turizm sektörünün 1 milyar dolar kayıp yaşayabileceğini belirtti. Coronavirüs sonrasına müşterinin ilk dikkat edeceği şeyin hijyen ve GT Belgesi olacağını açıkladı. Virüs, havayolları, seyahat acenteleri, oteller ve yeme-içme işletmelerini olumsuz etkiledi. Dünyada yaşanan bu daralmanın Türkiye’yi de etkilediğini söyleyen Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe ülkede çok ciddi ivme kazanmış sektörün kriz sonrası en hızlı çıkışıda yakalayacak sektör olduğunun altını çizdi. Türkiye’de şu anda yeme-içme sektörünün yıllık 6 milyar dolar girişi olduğunu bunun 15 milyar dolarının hedefinden sapma gösterebileceğini, krizden çıktıktan sonra sektörün toparlanabileceğini belirtti. Turizm verilerine göre dünyada %5’lik bir hedef olduğunu ancak bugün %10 küçülmeye gideceğini, dünya bu krizi atlattıktan sonra hız kazanacak sektörde oyun ve oyuncaların değişeceğini ifade etti.

GT Belgesi mecburiyetinin getirlemesi uygulamasının önce İstanbul ve Ankara’da balyacağını, Restoran Derecelendirme Türk Michelini olarak dünyada bir marka olacağını, kriz sonrasında daha da dikkat edecek tüketicilerin kapıda GT belgesi olmayan restoranları tercih etmeyeceklerini belirtti.

Gastronomi Turizmi Derneği Gastro Akademi Başkanı Dr. Mesut İnan çalışmaları ve TÜRSAB Gastronomi İhtisas Komitesi Başkanı Ömer Kartın’ın önemli katkılarıyla tüm dünyadaki sistemleri araştırması sonucunda ortaya çıkan GT Belgesi için ailelerin güvenle götürülebileceği yerler listesini açıklayacaklarını ifade etti.