Kartalkaya Gezi Rehberi
Bolu – Kartalkaya Gezi Rehberi

Kartalkaya Gezi Rehberi

Köroğlu Dağları’nın zirvesinde bulunan Kartalkaya, kış turizminde öne çıkan kayak merkezlerimizdendir. Batı Karadeniz Bölgesi’nde Bolu ili sınırları içinde bulunan Kartalkaya’da oteller 2 bin metre yüksekliktedir. Zirvenin yüksekliği ise yaklaşık 2 bin 200 metredir. Yıl içinde yerli ve yabancı misafirlerin uğrak noktası olan Kartalkaya hem kış hem de doğa sporlarının da merkezidir. İstanbul ve Ankara’ya olan yakınlığı nedeniyle günübirlik veya hafta sonları kayak severlerin kaçış noktasıdır. Öte yandan Kartalkaya, uluslararası standartlara uygun pistleri, lüks ve konforu bir araya getiren otelleri ile Türkiye turizmine kayda değer katkı sağlamaktadır.

Kartalkaya Gezilecek Yerler
Kartalkaya Gezilecek Yerler

Kartalkaya’da gezilecek yerler

Kartalkaya Kayak Merkezi

Kış turizmi açısından Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biri olarak öne çıkan Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu il merkezine 38 kilometre uzaklıktadır. Bolu’dan özel aracınızla yaklaşık 45 dakikada ulaşabileceğiniz kayak merkezi, özellikle İstanbul ve Ankara’ya yakın konumu ile yerli turistlerin uğrak noktasıdır. Bolu’nun güneydoğusunda yer alan Köroğlu dağlarının üzerinde kurulu olan Kartalkaya Kayak Merkezi, kış sporları denince akla ilk gelen yerlerden biri konumundadır. Kartalkaya’da aralık ayında başlayan kayak sezonu mart ayına kadar devam eder. Kış aylarında kar kalınlığı iki metreyi geçer. Çevresi çam ağaçlarıyla çevrili olan kayak merkezi aynı zamanda muhteşem bir doğaya da ev sahipliği yapar. Kartalkaya Kayak Merkezi’nde ve çevresinde konaklama için birçok alternatif bulabilirsiniz. Kayak ve snowboard yapmak için kayak merkezindeki, daha uygun fiyatlı konaklama için Kartalkaya çevresindeki otelleri siz ve sevdikleriniz açısından iyi bir tercih olabilir.


Sarıalan Yaylası

Sarıalan Yaylası, Kartalkaya’nın doğayla iç içe, görenleri kendine hayran bırakan en güzel yerleri arasındadır. Bahar ve yaz aylarında yeşilin tüm tonlarını bağrında bulunduran Sarıalan Yaylası, kış aylarında ise üzerini kaplayan bembeyaz bir kar örtüsü örtünün kaplanmasıyla muhteşem görüntüler sunar. Kış turizminin aktif olduğu Kartalkaya’ya 10 kilometre uzaklıkta bulunan Sarıalan Yaylası’nda her bütçeye ve tercihe uygun otel bulmak mümkündür. Kayak merkezindeki konaklama tesislerine yakın olması ve fiyatlarının daha uygun olması nedeniyle birçok kişi Sarıalan Yaylası’nda konaklamayı tercih etmektedir. Sarıalan Yaylası’ndaki oteller kış aylarında Kartalkaya Kayak Merkezi’ne kolay ulaşım sağladığı gibi, yaz aylarında da yaylanın serin havası ve muhteşem doğasıyla huzur dolu bir tatil imkânı sunmaktadır. Sarıalan Yaylası’na gelmişken birkaç kilometre mesafede bulunan diğer yaylalara yürüyüş yapmayı unutmayın.


Seben Gölü

Bolu il merkezine yaklaşık 32 kilometre uzaklıkta yer alan Seben Gölü, Batı Karadeniz Bölgesi’nin en büyük göllerinden biridir. Abant Gölü’nden yedi kat daha büyük olan Seben Gölü, tamamen yapay bir göldür. 2006 yılında yapımına başlanan göl, 2010 yılında tamamlanmıştır. Seben Ovası’nın sulanması için yapılan Seben Gölü, çevre düzenlemeleri ile birlikte turizme kazandırılmıştır. Yaklaşık 833 hektarlık alan üzerinde kurulu olan Seben Gölü’nün en derin yeri yaklaşık sekiz metredir. Ormanlar için muhteşem bir doğaya sahip olan Seben Gölü, tertemiz havası ve eşsiz manzarasıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır.


Yedigöller Milli Parkı

Yedigöller Milli Parkı şüphesiz Türkiye’nin en güzel coğrafyasına sahip yerlerinden biridir. Günübirlik geziler yapabileceğiniz milli parkta kamp kurmak da iyi bir seçenek olabilir. Bolu’nun kuzeydoğusunda bulunan Yedigöller Milli Parkı, Bolu il merkezine yaklaşık 43 kilometre uzaklıktadır. Başta doğa yürüyüşü olmak üzere birçok doğa sporu için uygun yapısıyla milli park özellikle kamp alanı olarak da hizmet vermektedir. Kamp kurmak için oldukça rağbet gören milli parkta güvenlik sebebiyle belirli alanlarda kamp kurulmasına izin verilmektedir. Tur şirketlerinin de oldukça rağbet gösterdiği park için yılın her döneminde tur bulmanız mümkündür. Yedigöller Milli Parkı’nda kamp yapacaksanız yiyecek stokunuz mutlaka yeterli olmalıdır. Çünkü park sınırları içinde yiyecek bulabileceğiniz tesis ya da işletme bulmanız mümkün değil. Daha konforlu bir seyahat deneyimi isterseniz park sınırları içindeki bungalov evleri siz ve aileniz için uygun olabilir.


Mudurnu Sülüklügöl

Tamamen doğal bir göl olan Mudurnu Sülüklügöl, Bolu il merkezine 50 kilometre mesafededir. Tarihi 1703 yılına kadar uzanan Mudurnu Sülüklügöl, heyelan seti olarak meydana gelmiştir. Gölün zeminde yaşanan tektonik hareketler sonucunda oluşan çukurun dere ve taban suyu ile doldurulmasıyla son halini aldığı tahmin edilmektedir. Mudurnu Sülüklügöl, 1987 yılında koruma altına alınmıştır. Sulak sahası ile Mudurnu Sülüklügöl, birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Adını bölgede yaşayan sülüklerden alsa da bölgede artık sülükler bulunmuyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan göl ve çevresinde herhangi bir tesis yoktur. Şehirden uzakta, doğayla iç içe huzur dolu zamanlar geçirmek istiyorsanız Sülüklügöl Tabiat Koruma Alanı tam size göre olabilir.


Akdoğan (Ebe Çamı) Tabiat Koruma Alanı

Bolu il merkezine yaklaşık 25 kilometre mesafedeki Yenigüney köyü sınırları içindedir. Batı Karadeniz Bölgesi’nin en önemli tabiat alanlarından biri olan Akdoğan Ebe Çamı Tabiatı Koruma Alanı’nı diğer tabiat alanlarından ayıran önemli bir özelliği vardır. Dünya genelinde nadir bulunan ve hatta nesli tehlike altında olan ağaçlar arasındaki Ebe çamı sadece bu bölgede yetişmesiyle eşsizdir. Ebe çamı dışında bölgede birçok ağaç ve bitki türü çeşitliliğine rastlamak mümkündür. Tabiat alanında ayrıca arıkuşu, baykuş, ağaçkakan ve saka gibi hayvan türler de vardır. Yeşilin en güzel tonlarına ev sahipliği yapan Ebe Çamı Tabiat Koruma Alanı’nda doğa yürüyüşüne çıkabilirsiniz, temiz hava ile ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.


Kökez Tabiatı Koruma Alanı

Kökez Tabiatı Koruma Alanı, Bolu il merkezine bağlı yaklaşık 13 kilometre mesafedeki Atacak mevkii sınırları içindedir. Aladağların kuzey yamaçlarında bulunan Kökez Bölgesi, yaşlı ve uzun boylu köknar ve kayın ağaçlarından meydana gelen ormanlara ev sahipliği yapar. Kökez Tabiatı Koruma Alanı yaklaşık 324 hektarlık alan üzerindendir. Kökez Tabiat Koruma Alanı Bolu il merkezinin içme suyunu bölgede çıkan Kökez suyu ile karşılamasıyla da ayrı bir önem taşır. Bölgede yaşlı Uludağ köknarları dışında kayın ve gürgen gibi birçok ağaç türüne rastlamak mümkündür. Bölgede ayrıca yabani kiraz, çilek ve fındık türleri de vardır.


Abant Gölü

Bolu il merkezine yaklaşık 34 kilometre uzaklıkta yer alan Abant Gölü; muhteşem doğası, mis gibi havası ile doğaseverlerin uğrak noktasıdır. Abant Gölü’nün tarihinin M.Ö. 5000 yılında bölgede yaşayan Hititlere kadar uzandığı tahmin ediliyor. Bolu’nun güneybatısında yer alan bu göl Abant dağlarının bin 200 metre yüksekliğinde oluşan doğal bir krater gölüdür. Abant Gölü tamamen kaynak sularından meydana gelmektedir. Hiçbir akarsu tarafından beslenmeyen göl rengiyle de insanı büyülemektedir. Kartalkaya geziniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunan göl çevresindeki özellikle çam, köknar ve kayın ağaçlarıyla kaplı olan ormanlık alan, tertemiz havasıyla ziyaretçilerine harika bir yürüyüş yapma fırsatı sunuyor.


Kartalkaya’da nerede ne yenir?

Kartalkaya’da bütün gün kayak yaptıktan sonra acıkan midenizi doyurmak için tercih edebileceğiniz ilk seçenek sucuk ekmektir. Bembeyaz karların üzerine kurulan mangallarda pişirilen sucuğun tadına doyum olmaz. Otellerin hemen hepsinde hem öğlen hem de akşam mangalda sucuk ekmek partisi verilir. Bu arada sıcak şarabınızı da yudumlayarak, anın tadını çıkarabilirsiniz. Dağ havasında sucuk ekmek ve sıcak şarap en keyifli aktivitedir. Otellerin hepsi her şey dâhil konsepti ile hizmet verdiği için kahvaltı, öğle ve akşam yemeği ile lezzet yolculuğuna çıkabilirsiniz.


Türk ve dünya mutfaklarının eşsiz lezzetlerini tadabileceğiniz Kartalkaya otellerinde ayrıca Bolu ve Kartalkaya’nın yöresel lezzetlerini de denemeni de fayda var. Mengen pilavı, kaldırık dolması, orman kebabı, keşli cevizli erişte, Mengen kuzu güveç, Bolu köftesi, kabaklı gözleme, paşa pilavı, ovmaç çorbası, yayla çorbası ve patates çorbası bölgenin önde gelen yemekleri arasındadır. Ağzınızı tatlandırmak isterseniz tercihinizi kedi batmaz, Bolu beyi tatlısı, saray helvası, uğut tatlısı ve kızılcık şurubundan yana kullanmanızı öneririz. Kartalkaya yolu üzerinde karnınızı doyurabileceğiniz birçok mekân bulunmaktadır. Köy kahvaltısı, köy yemekleri, balık ve et menüsüyle misafirlerine mide ziyafeti yaşatan Özcan Dağ Evi’ni listenize mutlaka eklemelisiniz. Rüzgâr, dere ve kuş sesleri eşliğinde sevdiklerinizle yemek keyfi yapabileceğiniz mekân Kartalkaya’ya 10 kilometre uzaklıktadır.


Yöresel lezzetlerle bezenmiş sofra hayali kuranlar için diğer bir seçenek Köroğlu Konağı’dır. Yemek sonrası şömine karşısında çayınızı yudumlayabilir, yorgunluğunuzu atabilirsiniz. Doğal ürünlerle kahvaltı keyfi yapmak isteyenler için önerimiz Villa Nova olacaktır. Saraycık Göl Evi’nde ise göl manzarasına karşı sevdiklerinizle hoş bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Kartalkaya Gece Hayatı
Kartalkaya Gece Hayatı

Kartalkaya gece hayatı sizi bekliyor

Kartalkaya’nın gecesi de en az gündüz olduğu kadar eğlenceli ve hareketlidir. Bütün gün pistlerde eğlendikten sonra geceleri renkli aktivitelerle keyifli zaman geçirebilirsiniz. Kartalkaya’da gece hayatı genellikle otellerde geçmektedir. Özellikle aralık, ocak ve şubat aylarında Kartalkaya’da gece hayatı oldukça hareketlidir. DJ performansları, şovlar ve özel partilerle Kartalkaya’da gece hayatı beklentilerinizin çok üstünde olabilir. Özellikle üniversite öğrencilerine yönelik etkinliklerle birçok ünlü sanatçının sahne aldığı Kartalkaya otellerinde, dans geceleri ve after ski partilerini kesinlikle denemelisiniz.


Kartalkaya’da gece hayatı denilince ilk akla gelen mekanları arasında; Drop Lounge, Chillout Bar, Dorukkaya Disco&Bar ve Kaya Bar ilk sırada gelir. Dışarının soğuğuna inat müziğin tadını çıkarmak isteyenler için ise birçok aktivite bulunmaktadır. Otellerde bazı gecelerde özel etkinlikler de düzenlenir. Bu etkinliklerde ellerinde meşalelerle profesyonel kayakçıların şovlarını izleyebilirsiniz, kayak yarışmalarına katılabilirsiniz. Barbekü partisinde yeni arkadaşlar edinebilir, sıcak şarabın tadını çıkarabilirsiniz. Oteller meydanında bulunan Cafe Society eğlence anlayışı sakinlikten yana olanların tercihidir. Sıcak çikolata eşliğinde sevdiklerinizle sohbet edebileceğiniz bu mekanda, günün yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz.