Malatya’nın doğal güzellikleriyle dikkat çeken ilçesi Doğanşehir, il merkezine 58 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. İlçe; doğuda Adıyaman’ın Çelikhan, batıda Kahramanmaraş’a bağlı Nurhak ve Elbistan, güneyde Adıyaman, kuzeyde Akçadağ, kuzeydoğuda ise Yeşilyurt ilçeleriyle komşudur. Doğanşehir’in güney ve doğusunda yer alan Güneydoğu Torosların kollarından Nurhak Dağı 2 bin 600 metre yüksekliğe sahiptir. Engebeli bir araziye sahip olan ilçede, Sultansuyu Vadisi’nin iki tarafında bulunan büyüklü küçüklü ovalara Doğanşehir Ovası denilmektedir. Sürgü Çayı’nın bulunduğu vadinin alüvyonlarla dolması sonucu meydana gelen Sürgü de ilçenin önemli ovalarındandır.

İlçenin önemli çayları ise Sultansuyu, Topbük, Fındık ve Sakaltutan çayı olarak dikkat çekmektedir. Ağırlıklı olarak meşe ağaçlarının bulunduğu ilçede, ayrıca ardıç, çam ve söğüt ağaçları da mevcuttur. Doğanşehir’de karasal iklimin etkisi görülmektedir. Buna göre, yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise soğuk ve kar yağışlı yaşanmaktadır. Tarım ve hayvancılığa dayalı ilçe ekonomisinde öne çıkan ürünler; kayısı, elma, buğday, patates, soğan, tütün, çilek, şeker pancarı, üzüm ve fasulyedir. Büyük ve küçükbaş hayvancılığın yanı sıra arıcılık da ilçede yaygındır. Doğanşehir’e bağlı Sürgü Mahallesi’nin Takaz mevkiinde ise alabalık üretimi öne çıkmaktadır.

Doğanşehir’in tarihi, Milattan Önce 60’lı yıllara kadar uzanmaktadır. İlk olarak Milattan Önce 66 yılında Romalıların yerleştiği yöre, o dönem Zipetra adını taşıyordu. Ardından Bizans ve Müslüman Arapların kontrolüne giren ilçe, 857 yılına kadar Arapların hakimiyeti altında kalmıştır. Yıldırım Beyazıt’ın 1399’da Osmanlı topraklarına kattığı yöre, 1401’de Timur tarafından yağmalanmış, ancak 1515’te yeniden Osmanlılarca kontrol altına alınmıştır. Bölge 1877’ye kadar Viranşehir ve Harapşehir şeklinde adlandırılmıştır. Osmanlı-Rus Savaşı esnasında, doğudan buraya getirilip yerleştirilenlerden dolayı Muhacir Köy adını almıştır. Yöre 1929’da bucak merkezi olmuştur. 1933’te Doğanşehir ismini alan şehir, 1946’da Malatya’nın bir ilçesi yapılmıştır.

Doğanşehir’e nasıl gidilir?

Malatya il merkezine 58 kilometre uzaklıkta yer alan Doğanşehir, gelişmiş ulaşım olanaklarına sahiptir. Karayolunun yanı sıra demiryolu ulaşımı imkanlarının da bulunduğu ilçeye Malatya il merkezinden gün içinde sık sık düzenlenen minibüs seferleriyle ulaşmak mümkündür. Ayrıca Malatya’dan güney illerine giden demiryolu da Doğanşehir ilçesinden geçmektedir. Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesine 67 kilometre uzaklıkta bulunan ilçe, Adıyaman il merkezine ise 97 kilometre mesafededir.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerden Doğanşehir’e havayolu aracılığıyla gitmek isteyenler ise Malatya Erhaç Havalimanı’nı kullanabilirler. Ankara ve İstanbul’dan Türk Hava Yolları ve özel havayolu firmalarının her gün düzenlediği uçuşlarla Erhaç Havalimanı’na gidilebilmektedir. Doğanşehir ilçesine 56 kilometre mesafede bulunan havalimanına indikten sonra servis araçları, taksi veya kiralık araçlarla ilçeye ortalama 45 dakikada ulaşılabilmektedir.

Doğanşehir’de doğa sporları

Coğrafi yapısı doğa sporlarına uygun olan Doğanşehir’de, başta trekking ve bisiklet turları olmak üzere çeşitli aktiviteler yapılabilmektedir. İlçenin dağlık kısımlarında tırmanış ve doğa yürüyüşleri yapılabilirken, ilçede bisiklet turları için uygun parkurlar da mevcuttur.

Malatya Doğanşehir karayolu üzerinde bulunan Melet Deresi, doğa yürüyüşleri ve amatör olta balıkçılığı için tercih edilmektedir. Dere boyunca yer alan 12 kilometre uzunluğundaki yer yer zorlu parkurda, eşsiz bir doğayla iç içe trekking yapılabilir. Suçatı köyü karşısında yer alan derede, ayrıca alabalık tesisi de bulunmaktadır. Burada piknik yapabilirsiniz.

Doğanşehir’de gezilecek yerler

Doğal güzellikleriyle dikkat çeken Doğanşehir ilçesinde, gezilebilecek pek çok yer bulunmaktadır. İlçeye bağlı Sürgü Mahallesi ve burada yer alan baraj bunların başında gelmektedir. Ayrıca Sulu Mağara, Polat Balık Yaylası, Şakşak, Acıpınar Yaylası, Harapşehir İçmeceleri, Beypınarı, Kayapınarı, Erkenek, Sakaltutan Suyu ve Değirmen Deresi de gezilebilecek yerler arasındadır. Tarihi eserlerin de gün yüzüne çıkarıldığı Doğanşehir’de, Günedoğru köyünde bir mozaik bulunmuştur. Bir tablo haline getirilerek Malatya Müzesi’nde sergilenen mozaiğin Milattan Önce 4 binli yıllardan kaldığı sanılmaktadır.

Roma Sur Kalıntıları

Doğanşehir’in tarihi kalıntıları arasında yer alan surlar, Roma döneminde inşa edilmiştir. İlçe merkezinin çevresinde bulunan sur kalıntıları, yalnızca birkaç yerde günümüze kadar ulaşabilmiştir. Milattan Önce 66 yılında yapıldığı tahmin edilen surların az bir kısmını görmek mümkünken, kale ile ilgili bir kalıntı günümüzde görülmemektedir. Sadece temel izleri bulunan kalenin beşgen şeklinde ve moloz taştan yapıldığı tahmin edilmektedir.

Sulu Mağara

Doğanşehir’e bağlı Polat Mahallesi’ne beş kilometre uzaklıkta yer alan Sulu Mağara, ilçenin görülmesi gereken doğa güzelliklerinden biridir. Dağlık bir bölgede yer alan mağaraya ulaşmak zordur. Yaklaşık 100 metre uzunluğu, 6 metreye kadar da genişliği bulunan mağaranın tavan yüksekliği en çok 3 metre civarındadır. Deniz seviyesinden 2 bin 70 metre yükseklikte yer alan Sulu Mağara’nın içinde; sarkıt, dikit, sütun ve travertenler bulunmaktadır. Doğal güzelliği ve jeolojik yapısı nedeniyle koruma altına alınan mağara, görülmeye değer bir yapıdır. Mağaranın havasının ise astım hastalığına iyi geldiği belirtilmektedir.

Sürgü Mesire Alanları

Doğanşehir’in Sürgü Mahallesi’nde bulunan mesire yerleri, ilçenin en çok ziyaret edilen bölgelerindendir. Sürgü Vadisi’nde yer alan mahallede, Takaz suyunun kaynağında çok sayıda alabalık üretim tesisi mevcuttur. Yöre sakinlerinin piknik için kullandığı Takaz bölgesinde yetiştirilen alabalıklar, yörenin suyunun özelliklerinden dolayı oldukça lezzetlidir. Doğanşehir ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıkta yer alan Takaz’daki çok sayıda restoran ve tesiste nefis alabalıklardan yiyebilir, doğayla iç içe güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Sürgü Baraj Gölü

Doğanşehir ilçe merkezine 14 kilometre uzaklıkta yer alan Sürgü Baraj Gölü de ilçede gezilebilecek yerler arasındadır. Çevresinde piknik yapılabilen, oltayla balık tutulabilen baraj gölü, sulama amacıyla 1969 yılında yapılmıştır. Alanı 5 kilometrekare olan baraj gölü, çevredeki büyük bir alanın su ihtiyacını karşılamaktadır.

Doğanşehir’de nerede ne yenir?

Malatya mutfak kültürünün özelliklerini taşıyan Doğanşehir, ayrıca Sürgü Mahallesi’nde üretilen lezzetli alabalıklarıyla öne çıkmaktadır. Sürgü’de yer alan çok sayıda restoran ve lokantada alabalık ziyafeti çekebilir, ilçe merkezindeki lokantalarda ise yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. Malatya’nın ünlü lezzetleri olan analıkızlı köfte, bulgurlu köfte, sulu köfte, kömbe, lahana köftesi, içli köfte, kara çorba, pipirim çorbası, geleli kebabı, kiraz yaprağı köftesi, ıspanaklı ekşili köfte ve irinti çorbası gibi lezzetlerini bulabileceğiz Doğanşehir’de, fasulye yemekleri özellikle öne çıkmaktadır.

Doğanşehir’de bulunan restoran ve lokantalarda, başta lezzetli alabalıklar olmak üzere yöresel lezzetleri tadabilirsiniz. İlçede yer alan restoranların öne çıkanlarını; Sürgü’de bulunan Ali Dayı’nın Yeri, Takaz Alabalık Restaurant, Takaz Dinlenme Tesisleri Otel ve Restaurant, Ciğerci Nazım, Doğanşehir Damak Restaurant, Kanaat Et Balık Lokantası, Anadolu Sofrası ve Çeşmebaşı Kebap ve Yemek Salonu olarak sayabiliriz.

Doğanşehir’de gece hayatı

Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde aktif bir gece hayatı söz konusu değildir. İlçede, birahane tarzında az sayıda alkollü mekan bulunmaktadır. Kafeterya, çay bahçesi ve pastane gibi mekanların da yer aldığı ilçe merkezinde, akşam saatlerinde buralarda içeceklerinizi yudumlayarak dinlenebilirsiniz. Doğanşehir ilçe merkezinin 14 kilometre dışında yer alan Sürgü Kasabası’nda ise bazı alabalık restoranlarında akşam saatlerinde içkinizi yudumlayabilirsiniz.