Muğla Ortaca Dalyan Gezi Rehberi

Muğla’nın Ortaca ilçesine bağlı olan Dalyan; tertemiz havası,  huzur dolu atmosferi ve eşsiz doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakmaktadır. Karayolu ve havayolu ile ulaşabileceğiniz Dalyan birçok turizm merkezine yakınlığı ile bilinmektedir. İstanbul’a 825 kilometre uzaklıkta bulunan beldeye özel aracınızla ortalama 12 saatte ulaşmanız mümkündür. Öte yandan Ankara’ya 700 kilometre uzaklıkta bulunan Dalyan’a araçla 11 saatte ulaşmanız mümkündür. Karayolu ile ulaşabileceğiniz Dalyan’ı yaz aylarında Marmaris’ten kalkan tekne turları ile günübirlik ulaşabilirsiniz. Dalyan’a en yakın havalimanı ise Dalaman Havalimanı’dır. İstanbul ve Ankara’dan direkt uçuş ile ortalama 1.5 saatte ulaşabileceğiniz Dalaman Havalimanı ile Dalyan arası 28 mesafeden oluşur. Dalaman Havalimanı’ndan Dalyan’a en kolay ulaşım aracı ise taksilerdir.


Muğla Ortaca Dalyan Turistik Rehber – Muğla Ortaca Dalyan Gezilecek Yerler – Muğla Ortaca Dalyan Yapılacak Şeyler

Muğla Ortaca Dalyan Gezilecek Yerler

Dalyan’da gezilecek yerleri sizin için derledik


Bakir doğası, tertemiz havası ve dünyaca ünlü plajı ile Dalyan, Türkiye’nin cennet köşelerinden biri konumundadır. Fethiye, Göcek ve Marmaris’e yakın olmasına rağmen sakinliğini korumayı başaran Dalyan, huzur dolu havasıyla nadide tatil merkezlerimizden biridir. Biraz kafa dinlemek isterseniz ilçede özellikle İztuzu Plajı tüm yılın yorgunluğunu atabileceğiniz muhteşem yerlerden biri olabilir. Dalyan geziniz sırasında tekne turları ile çevredeki koyları gezmeniz ve kaplıcalarında şifa bulabilirsiniz. Kaunos Antik Kenti de Dalyan’ın tarihi anlamda öne çıkan değerlerinden biridir. Aynı zamanda Dalyan seyahatinizde birbirinden lezzetli yöresel ürünlerin tadına bakabilirsiniz.


İztuzu Plajı

Dalyan’a 12 kilometre uzaklıkta bulunan İztuzu Plajı, yalnızca bölgenin değil Türkiye’nin en çok tercih edilen plajlarından biri konumundadır. Bir tarafında tatlı su, diğer tarafında tuzlu suya sahip olan İztuzu Plajı, yaklaşık beş kilometre uzunluğundadır.  İztuzu Plajı’nda gündüzleri denizin tadını çıkarabilir gece yakamozu seyredebilirsiniz. Ayrıca yumurtalarını karaya bırakmaya gelen caretta carettaları uzaktan da olsa seyredebilirsiniz. Her yıl binlerce deniz kaplumbağası yumurtalarını bırakmak için İztuzu Plajı’na gelen kaplumbağaların sunduğu bu eşsiz doğa manzarası, görenleri kendine hayran bırakıyor. Bölgede yaşayan halk tarafından özenle korunan plaj tabiat koruma alanı ilan edilmiştir. Kaplumbağa yumurtalarına zarar gelmemesi için önemli çalışmaların yürütüldüğü bölgede, kaplumbağa yumurtalarının bulunduğu yerler görevliler tarafından işaretlenmektedir. Doğal güzelliğiyle insanı büyüleyen İztuzu Plajı’nda deniz kaplumbağalarıyla yüzme imkanı bulabilirsiniz. Tuzlu suya girmek istemezseniz gölün tatlı suyunda serinleme şansına sahipsiniz. Burada, Dalyan’dan hareket eden teknelerle, merkezden kalkan minibüslerle veya tekneler ile ulaşım sağlayabilirsiniz.


Sülüngür Gölü

Dalyan’da görülmesi gereken yerlerin başında gelen Sülüngür Gölü, ilçeye beş kilometre mesafededir. İztuzu Plajı’na karayolu ile giderken karşınıza çıkan Sülüngür Gölü’nün genişliği yaklaşık 1.5 kilometre olup derinliği ise 10 metredir. Gölün çevresi sazlıklar ve yemyeşil ağaçlarla kaplıdır. Dağlar arasında parlayan Sülüngür Gölü, mavi ve yeşilin muhteşem uyumu tatilinize farklı bir renk ve keyif katacaktır. Özellikle fotoğraf sanatıyla uğraşanların sevdiği yerlerden biri olan göl, gün batımına yakın eşsiz fotoğraf kareleri yakalayabilirsiniz bir yerdir.  Kışın aylarında yağan yağmurlardan ve yeraltı sularından beslenen göl, levrek ve çipura yetiştirmek amacıyla balık kooperatifi tarafından kullanıldığı için halkın kullanımına kapalıdır. Göl kenarında yer alan restoran ve kafelerde muhteşem doğa manzarasına karşı yöreye özgü yemeklerin de tadına bakabilirsiniz.


Kaunos Harabeleri ve Antik Kenti

Köyceğiz ilçesi sınırları içinde yer alan Kaunos Antik Kenti Antik Çağ’dan bu yana ticari ve ekonomik açıdan kayda değer taşıyan bir bölge iken zaman içinde liman kentlerinden biri olarak bu önemini yitirmiştir. M.Ö. 4. yüzyıla kadar ‘Kbid’ olarak bilinen antik kent,  M.Ö. 6. yüzyılda ‘Kaunos’ adıyla anılmaya başlanır. Kaunos Antik Kenti’nin en büyük özelliklerinden biri ise, kaya mezarlarına sahip olmasıdır. Kaya mezarları M.Ö. 4. yüzyılda yapılan Roma Dönemi’nde de kullanıldığı belli kaynaklarında belirtilmektedir. Öte yandan 1842 yılında İngiliz Arkeolog Hoskyn tarafından bulunan Kaunos Antik Kente dair kazı çalışmalar ilk olarak 1966 yılında başlamıştır. Kaunos Antik Kenti’nde görülebilecek yerler arasında kale, surlar, şehir surları, kilise, tiyatro, agora, çeşme, tapınaklar, liman ve mezarlıklar yer alır. Burada yapılan kazı çalışmalarında çok sayıda heykel, sikke, süs eşyaları ve figürler bulunmuştur. Kaunos Antik Kenti’ne Dalyan’dan kalkan tekne turları ve Dalyan Boğazı’nda bulunan sandallarla ulaşım sağlamak oldukça kolaydır. Tarihi yerlere meraklıysanız Kaunos Antik Kenti, Dalyan’da ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır.


Dalyan Çamur Banyosu

Köyceğiz Gölü’nü Akdeniz’e ulaştıran Dalyan Boğazı ile birleştiği yerde bulunan Dalyan çamur banyosu, Dalyan’a gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. Her ne kadar söz konusu çamur banyosunun bilimsel açıdan kesinleşmiş bir yararı bulunamasa bile yerli halk tarafından faydalı olduğuna inanılmaktadır. Vücudunuza sürdüğünüzde teniniz geriliyor ve vücuttaki kırışıklıkları belli bir süreden sonra azalttığı düşünülen çamur banyosunun yapıldığı yerde herhangi bir işletme için izin verilmemektedir. Günübirlik tekne turları ile ulaşım sağlayabileceğiniz çamur banyosu için yurtdışından birçok ünlü ismin bölgeyi ziyaret ettiğini hatırlatmak da fayda var. Bölgede yer alan kaplıcalar, 39 derece sıcaklığa sahiptir ve kaplıca suyunda bol miktarda kükürt, klorür, sodyum, flüorür bulunduğu tespit edilmiştir. Kaplıcaların başta sinir olmak üzere; metabolizma, romatizma, bel, siyatik, kadın ve cilt hastalıkları olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi geldiği söylenmektedir.


Ekincik Koyu

Turkuaz renkteki denizi, doğal güzellikleri ve muhteşem havasıyla Köyceğiz’in en güzel koylarından biri olan Ekincik Koyu, denizden ve karadan ulaşımı ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Doğal bir liman olan konumunda olan Ekincik Koyu’na günübirlik tekne turları ile uğrayabilirsiniz. Tertemiz sularında denizin tadını çıkarabilirsiniz. Mavi yolculuğun en önemli duraklarından biri olan koyda, yeşillikler arasında iri kumlu uzun plajıyla yerli ve yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerlerin başında gelir. Bol oksijenli havası ve masmavi denizi ile Köyceğiz’e 35 kilometre, Dalaman’a 60 kilometre uzaklıkta bulunan Ekincik Koyu çevresinde piknik ve kamp yapacağınız alanlarda da keyifli zaman geçirebilirsiniz.


Sultaniye Kaplıcaları

Köyceğiz Gölü’nün batısında Sultaniye Köyü sınırları içinde yer alan Sultaniye Kaplıcaları, Türkiye’nin en yüksek radyoaktivitesi olan kaplıcası olma özelliğine sahiptir. Bölgede Turizm ve Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen çok sayıda kaplıca – ılıca ve termal kaynak vardır. Tarihi çok eskilere uzanan Kaunoslular tarafından 2000 yıl önce kullanıldığı düşünülen bu kaplıcalar; Roma, Bizans, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde de halka hizmet vermiştir. Ayrıca Roma döneminde bu bölgeye hastane kurulduğu da yine yazılı kaynaklarda belirtilmiştir. Hastaneye ait kalıntılar halihazırda bölgede yer alır. 39 derece sıcaklıktaki kaplıca suyunda bol miktarda kalsiyum klorür, kalsiyum sülfür, kalsiyum sülfat ve radon gazı bulunur. Sultaniye’de ayrıca çamur banyosu da yapmak da mümkündür. Kaplıca suları başta cinsel hastalıklar olmak üzere romatizma, siyatik ve kadın hastalıklarına iyi geldiği söylenir. Kaplıca suyunun içilmesinin çeşitli iç hastalıklara da şifa verdiği tahmin edilmektedir. Sultaniye Kaplıcalarına; Köyceğiz, Dalyan ve Ekincik’ten kalkan günübirlik tekne turlarıyla ulaşım sağlayabilirsiniz.


Köyceğiz

Muğla’nın şirin ilçesi olan Köyceğiz’in tarihinin M.Ö. 3400 yıllarına kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Köyceğiz’de yaşadığı bilinen ilk uygarlık Kayralılardır. Kayralılardan sonra bölgede sırasıyla İskitler, Asurlular, Persler, Helenler, Romalılar, Selçuklu ve Osmanlı devletleri egemenlik kurmuştur. Rize’den sonra Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesi olan Köyceğiz, bir taraftan Sandras Dağı diğer taraftan Ölemez Tepeleri ile komşudur. Köyceğiz, adını verdiği Köyceğiz Gölü’yle yeşilin ve mavinin her tonunu gözler önüne sererek, muhteşem bir doğa harikası sunuyor. Köyceğiz Gölü, Dalyan Boğazı ile Akdeniz’e bağlanmasıyla bölgede hüküm süren uygarlıklar açısından önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Ahşap evlere ve daracık sokaklara sahip olan bu şirin ilçe, huzurun ve sakinliğin adresidir. Doğanın bin bir güzelliğini bulabileceğiniz Köyceğiz’de günübirlik tekne turları, her yıl yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya devam etmektedir.


Köyceğiz Gölü

Bakir doğası, tertemiz havası ve dünyaca ünlü plajı ile Dalyan, Türkiye’nin cennet köşelerindendir. Fethiye, Göcek ve Marmaris’e yakın olmasına rağmen sakinliği ile öne çıkan Dalyan huzur dolu havasıyla da en popüler merkezlerden biridir. Köyceğiz Gölü ise yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin de ilgi odağıdır. Yeşil ve mavinin buluştuğu ender doğa harikalarında biri olan göl kenarında sevdiklerinizle muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz.


Dalyan’da ne yenir?

Dalyan’da Ege mutfağı hâkimdir. Bölge mutfağında bolca zeytinyağlı yemeklerin tadına bakabilirsiniz. Daha çok otlar, mezeler ve deniz ürünlerinden oluşan menülerle hafif ve leziz bir yolculuğuna çıkabilirsiniz. Sebze yemeklerinin geniş yer tuttuğu Dalyan mutfağında bamya, bezelye, ıspanak, börülce özellikle tüketilen yemekler arasındadır. Her Ege şehrinde olduğu gibi Dalyan’da mutfağında da sofraları lezzetli, taze ve sağlıklı ot yemekleri süslüyor. Radika, turp otu, ebe gümeci, deniz börülcesi, arapsaçı en çok tercih edilen otlar çeşitleri arasında bulunur. Bu otların bir bölümü kurutulur ve kışın yemeklerde kullanılır. Tarhana, arabaşı çorbası, kabak çiçeği dolması, ekşili tavuk, yoğurtlama, keşkek Dalyan’ın yöresel lezzetleridir. Köy evlerinin hemen hepsinde reçel yapılır. Patlıcan, kabak, incir, portakal, nar evlerde en çok yapılan reçel çeşitlerindendir. Bazlama, somun, yufka ekmeği ve mısır ekmeği yöresel ekmek çeşitleridir. Bölge ayrıca mantar bakımından da oldukça verimli ve bereketlidir.

Muğla Ortaca Dalyan Gece Hayatı
Muğla Ortaca Dalyan Gece Hayatı

Sakin Dalyan’da herkese uygun bir seçenek var


Sakinliği ve huzurlu ortamı ile öne çıkan tatil beldelerinden biri olan Dalyan’da çok aktif bir gece hayatından bahsetmek mümkün değildir. Doğa ile iç içe olmaktan hoşlanan ve şehrin gürültüsünden bunalan insanların tercih ettiği bölgede eğlence hayatı oldukça sakindir. Ancak gençlerin sosyalleşebileceği ve müzik dinleyebileceği mekanlar bulabilirsiniz.  Dalyan Barlar Sokağı yaz akşamlarına eğlence katmak isteyenlerin uğrak noktalarıdır.


Dalyan’ın en eski barı olan Jazz Bar’da canlı müzik eşliğinde sevdiklerinizle hoş bir akşam geçirebilirsiniz. Rıhtımın karşısında bulunan Tintin Bar ise canlı müzik tercih edenlerin favori mekânlarındandır. Özellikle gençler tarafından tercih edilen Club Sweet ise son dönemde yabancı turistlerin de sıkça tercih ettiği gece kulüplerindendir.  Burada sabahın ilk ışıklarına kadar süren eğlence, göz dolduran DJ performansları ile devam eder. Yine kanal kenarında nezih bir eğlence yeri arıyorsanız,  Green Bar tam size göredir. Rumours Bar Dalyan gecelerinde uğrayabileceğiniz bir diğer mekan olabilir.  Farklı bir eğlence arayışı için Dalyan’daki karaoke barlar da sizin için eğlenceli olabilir. Özellikle yabancı turistlerin uğrak noktası olan karaoke barlarda performansınızı sergilerken bolca eğlenebilirsiniz.

Dalyan’da şık bir akşam yemeği eşliğinde içkinizi yudumlamak ve dostlarınızla uzun soluklu sohbet etmek isterseniz Casa Nova Restaurant sizi bekliyor olacak. Muhteşem manzarası ile görenleri kendine hayran bırakan mekan, deniz ürünleri ile öne çıkıyor. Bir Türk klasiği olarak rakı balık keyfi için ise Gel Gör Balık Restaurant’ı tavsiye ederiz. Şarap severler için Mai Steakhouse muhteşem et yemekleri ve zengin şarap çeşitleri ile huzurlu bir akşam vaat ediyor. Dalyan’da unutulmaz bir akşam için mehtap turuna mutlaka katılmanızı öneriyoruz. Saat 19.00’da hareket eden tekneler sizi önce muhteşem gün batımı ile büyüleyecektir. Ardından burada mangal keyfiyle birlikte gece boyu yıldızları seyredip romantik bir gece geçirebilirsiniz.