Burdur Gezi Rehberi
Burdur Gezi Rehberi

Burdur Gezi Rehberi

Güneybatı Anadolu Bölgesi’nin Göller Yöresi üzerinde yer alan Burdur, tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan kentlerimizdendir. Merkez başta olmak üzere Bucak, Yeşilova, Gölhisar, Çavdır, Tefenni, Karamanlı, Ağlasun, Çeltikçi, Altınyayla, Kemer ile Burdur’un on bir ilçesi bulunmaktadır. Kentin nüfus bakımından en yoğun ilçesi Merkez iken, en az nüfusa sahip olan ilçe Kemer’dir. Akdeniz’in iç bölümünde yer alan Burdur; Antalya, Denizli, Muğla, Isparta ve Afyon ile komşudur. Akdeniz Bölgesi’nde olmasına rağmen Burdur’da ağırlıklı olarak karasal iklime rastlanır. Kentin iç kesimlerinde sıcaklık düşer, kış aylarında yağışlar kar şeklinde görülür. Burdur’un kıyı kesimlerinde ise iklim daha ılımandır.


Burdar’a nasıl gidilir?

Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Burdur’a kara yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. İstanbul-Antalya ve Ankara-Antalya kara yolu üzerindeki Burdur’a keyifli bir araba yolculuğu ile ulaşmak mümkündür. Buna göre; İstanbul-Burdur arası 570 kilometredir ve seyahatiniz özel aracınız ile yaklaşık 6.5 saat sürecektir. Ankara-Burdur arası 410 kilometre olup ve arabanızla yaklaşık 4.5 saatte Burdur’a ulaşabilirsiniz. İzmir’e 359 kilometre uzaklıkta olan Burdur, Antalya’ya ise 127 kilometre mesafededir. Burdur’a Türkiye’nin birçok şehrinden hareket eden şehirler arası otobüslerle ulaşabilirsiniz. Burdur Otogarı şehir merkezinde yer aldığı için dilediğiniz yere servis veya halk otobüsleri ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Burdur Gezilecek Yerler
Burdur Gezilecek Yerler

Burdur’da Gezilecek Yerler

Salda Gölü

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesindedir. Ormanla kaplı tepeler, kayalıklar ve minik alüvyonlu ovalarla çevrili bir göl olan Salda Gölü, hafif tuzlu ve karstik bir göldür ve Göller Yöresi içinde yer alır. Aynı zamanda Türkiye’nin en derin üçüncü gölü olma özelliği taşıyan gölde bol miktarda hidromanyezit minerali vardır. 1989 yılından bu yana sit alanı ilan edilen gölün çevresi karaçam ormanları ile kaplıdır. Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü’nün etrafında çeşitli plajlara da rastlayabilirsiniz. Doğa ile iç içe zaman geçirmek ve kamp yapmak isteyenlerin uğrak noktası olan göl, Burdur gezinizde ilk görmeniz gereken yerler arasındadır.


Burdur Gölü

Türkiye’nin en büyük yedinci gölü olma unvanına sahip olan Burdur Gölü, Burdur-Isparta arasında yer alır. Suyu oldukça tuzlu olmakla birlikte ülkemizin en derin gölleri arasında yer alır. Kapalı bir havzada yer aldığı için akıntı bulunmayan Burdur Gölü’nün en önemli özelliği kuş cenneti olmasıdır. Göl yüze yakın kuş türüyle birlikte nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya bulunan “dikkuyruk” ördeklerine ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle sonbahar ve kış aylarında yolunuz Burdur Gölü’ne düşerse yüzlerce farklı kuş türünü görme şansı bulabilirsiniz. Kuş gözlemcilerinin yoğun ilgi gösterdiği Burdur Gölü son yıllarda su sporlarının da merkezi konumuna gelmiştir. Kano, kürek, yelken sporlarının yanı sıra su jeti ve flyboard sporlarının da yapıldığı Burdur Gölü’nde her yıl yarışmalar da düzenleniyor.


İnsuyu Mağarası

Burdur’da görülmesi gereken doğal güzelliklerden biri olan İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya kara yolu üzerindedir. Burdur’a 13 kilometre mesafede bulunan İnsuyu Mağarası, 597 metre uzunluğunda bir mağaradır ve deniz seviyesinden 900 metre yüksekliktedir. Türkiye’de turizme açılan ilk mağaralardan biri olma özelliği taşıyan İnsuyu Mağarası, karstik yapının erimesi ve aşınmasıyla oluşan sarkıt ve dikitleriyle dikkat çeker. Binlerce yıl önce oluştuğu tahmin edilen mağara yaz ve kış aylarında her daim 14 derecedir. Mağara içinde küçük göllere rastlamanız mümkündür. Girintili ve çıkıntılı farklı noktalarda dehlizlere de uzanabilen mağara, Akdeniz Bölgesi’nin en verimli turizm noktalarından biridir. Bu yönüyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan mağaradaki doğal oluşumlar görenleri kendine hayran bırakıyor. Oldukça geniş bir alanda konumlanan İnsuyu Mağarası’nı bilinen diğer mağaralardan ayıran en büyük özelliği ise; mağara içinde bulunan minik çaplı göl sularının egzama, hemoroit, astım gibi hastalıklara iyi gelmesidir. Bu anlamda sağlık turizmi açısından da öne çıkan mağara, Burdur’un önemli turizm destinasyonlarındandır.


Sagalassos Antik Kenti

Antik Çağ’da Pisidia olarak bilinen bölgede bulunan Sagalassos Antik Kenti, Burdur Merkez’e 33 kilometre mesafedeki Ağlasun ilçesinde yer alır. Roma İmparatorluğu döneminin en önemli şehirlerinden biri konumunda olan Sagalassos, günümüzde en iyi korunan antik kentlerden biridir. Roma Hamamı, Aşağı ve Yukarı Agoralar, Macellum, tiyatro ve tapınaklar antik kentte mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasındadır. Antik kentteki tiyatro 9 bin kişiliktir ve dünyada en yüksek rakımda yer alan tiyatrodur. Sagalassos Antik Kenti, sanat ve tarihin bir arada bulunduğu nadir antik kentlerdendir. En az bin yıllık seramik üretimi nedeniyle antik kentler içindeki en uzun seramik üretimi yapılan yer kabul edilen antik kent, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndedir.
Kremna Antik Kenti


Burdur ilçe merkezine 60 km, Bucak ilçe merkezine 15 km uzaklıktaki Çamlık köyü yakınlarında bulunan Kremna Antik Kenti, dönemin en önemli Pisidia şehirlerindendir. Antik kent Pisidialılar tarafından Aksu Vadisi’ne oldukça hâkim bir tepeye kurulmuştur. Kent güney ve batıda olmak üzere iki girişe sahiptir. Etrafı sularla çevrili olan antik kent, ızgara planlı olarak kurulmuştur. Antik kentten günümüze ulaşan yapılar Roma dönemine ait yapılardır. Kremna Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmaları sonucunda birçok önemli eser gün yüzüne çıkarılmıştır. Başta büyük ve küçük Atana olmak üzere Hygeia, Leto, Apollon, Herakles ve Asklepios kazılardan elde edilen eserler arasındadır. Antik kentten çıkarılan bu eserler Burdur Müzesi Kremna Salonu’nda sergilenmektedir.


Kibyra Antik Kenti

Lidya ve Roma uygarlıklarının en önemli şehirlerinden biri olan Kibyra Antik Kenti, her yıl yerli ve yabancı birçok turist tarafından ziyaret edilmektedir. Gölhisar ilçesinde bulunan antik kentin yerleşim alanı oldukça fazladır. Günümüzde Yukarı ve aşağı agora, hamam, stadyum, tiyatro, meclis binası ve anıt mezarlar çok fazla zarar görmeden varlık göstermektedir. Yapılan arkeolojik araştırmalarda stadyumun M.Ö. 1. Yüzyıl itibarıyla gladyatörlerin dövüştüğü alan olduğu anlaşıldı. Stadyuma giden yolda çok sayıda gladyatör mezarını görmek mümkündür. Kibyra Antik Kenti’nde bulunan amfi tiyatro, 3.600 kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük amfi tiyatrosu olarak kabul edilmiştir. Orkestra salonunun zemininde renkli taşlarla döşenmiş Medusa mozaiği vardır.


Burdur Ulu Cami

Burdur şehir merkezini gezmek isterseniz Ulu Cami’yi mutlaka görmeniz gerekmektedir. Pazar Mahallesi’nde yüksek bir tepe üzerinde yer alan Ulu Camii, Hamitoğlu Dündar Bey tarafından 1300 yılında yaptırılmıştır. 1749 yılında Çelik Mehmet Paşa tarafından onarımı yapılan caminin doğu, kuzey ve batısında üç kapısı vardır. Bu özellik Selçuklu ve beylikler dönemindeki ulu camilerin karakteristik özelliklerinden biridir. Cami, içten yarım kubbelidir ve kesme blok taşlardan inşa edilmiştir. Caminin mihrap ve minberi mermerden yapılmıştır.


Burdur Arkeoloji Müzesi

Geçmişi Paleolitik Çağ’a kadar uzanmakta olan Burdur’da; Hacılar, Kuyular, Hörücek, Kibyra, Salagassos’ta yapılan kazılar sonucunda birçok tarihi eser bulunmuştur. 1956 yılında kurulan ve 2001 yılında düzenlenen Burdur Arkeoloji Müzesi’nde, bugün yaklaşık 60 bin eser sergilenmektedir. Bu özelliği ile Türkiye’nin en zengin müzelerinden biri olma özelliği taşıyan Burdur Arkeoloji Müzesi’nde Neolitik Çağ’a ait eşsiz eserleri görmenizi tavsiye ederiz. Burdur’un tarihine dair önemli bilgiler edinebileceğiniz müze; üç kısımdan meydana gelir. Müze’nin üst katında Neolitik ve Erken Kalkolitik Çağ’a ait eserler sergilenir. Giriş katında Sagalassos, Kibyra ve Kremna Antik Kenti’nden elde edilen heykeller vardır.


Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi

Burdur gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri de kent merkezinde bulunan Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi’dir. 1890 tarihinde Kınalı aşiretinden Emin Bey tarafından yaptırılan konak, iki katlıdır. Klasik Osmanlı mimarisini yansıtmakta olan konağın içi eski Burdur evleri ilham alınarak tasarlanmıştır. Birinci katı taş, ikinci katı ise ahşap malzeme ile inşa edilmiştir. Kafe hizmeti de bulunan müzede yeşillikler içinde kahvaltı yapabilirsiniz. Şehrin gürültüsünden uzak, sakinlik içerisinde birkaç saat geçirebileceğiniz Taş Oda Konağı Etnografya Müzesi’ne merkezden yürüyerek kolaylıkla erişebilirsiniz.


Susuz Kervansarayı

Burdur’un Bucak ilçesine 10 kilometre uzaklıkta Susuz köyünde yer alan Susuz Kervansarayı görülmesi gereken tarihî eserler arasındadır. 13. yüzyılda Anadolu Selçuklu mimarisi örnek alınarak inşa edilen kervansaray dikdörtgen planlı ve orta kubbeli bir yapıya sahiptir. Geometrik desenler ile süslenmiş olan giriş kapısı ise oldukça dikkat çekicidir. Sadece kapalı mekanı günümüze korunarak gelebilen kervansarayda yapılan kazı sonucu birçok tarihî esere rastlanmıştır. Bizans dönemine ait seramik kaplar, Osmanlı sultanlarına ait akçeler, nal, halka, zincir gibi objeler yapının fonksiyonu hakkında önemli bilgiler vermiştir. 2008 yılında restorasyon çalışmaları ile onarım gören Susuz Kervansarayı’na Burdur merkezden araç ile yaklaşık 45 dakikada ulaşabilirsiniz.


Burdur’da nerede ne yenir?

Burdur bulunduğu coğrafi konum itibariyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle köklü bir mutfak kültürü geliştirmeyi başaran Burdur mutfağında sebze yemekleri ağırlıklı olmakla birlikte et ve balık kullanımı da oldukça yaygındır. Burdur’a mutlaka denemeniz gereken lezzet arasında bölgeye usulü testi kebabıdır. Koyun etinin testi içerisine konup ağır ateşte pişirilmesi ile elde edilen testi kebabı yiyenlere mide şöleni yaşatacak kadar lezzetlidir. Burdur şiş yöreye özgü yemeklerden bir diğeridir. En lezzetlisini denemek için Toros Lokantası’na ya da Şişçi Hasan’a uğramanızı tavsiye ederiz. Kuzu etinin salça sürülerek kızartılması ile hazırlanan çekme özellikle düğün ziyafetlerinin olmazsa olmaz yemeklerindendir. Soğanlı ve patatesli iç harcı ile parmak ısırtan gazel böreği Burdur’un iştah açan hamur işleri arasında yer almaktadır. Öte yandan çanak ekmeği olarak da bilinen kömbe; tahinli, haşhaşlı, cevizli ya da pekmezli olarak hazırlanır. Çay saatlerinin en iyi eşlikçisi olan kömbe, en sevilen lezzetlerden biridir.  Eğer pide yemeyi seviyorsanız Burdur usulü peynirli pide tam size göre olabilir. Lezzetinin sırrı ise kelle peynirinde saklı olan bu lezzeti, Hükümet Caddesi’nde yer alan Altay Pide’de de bulabilirsiniz. Yemeğin üstüne tatlı yemek isterseniz, Burdur muhallebisi ve kabak helvasını tadabilirsiniz. Yol üstü lezzet durakları arasında favori adreslerden biri olan Mudulbey Restaurant’ı mutlaka tavsiye ederiz. Burada, bölgeye özgü lezzetleri deneme fırsatı yakalayabilirsiniz. Şehir gürültüsünden uzak, sakinlik içerisinde kahvaltı keyfi için Taş Oda Konağı’nın kafesine uğrayabilirsiniz. Özsarı Kebap Salonu, Kahyaoğlu Et Restaurant, Gölbaşı Restaurant ise Burdur’da mutlaka uğramanız gereken mekanlar arasında yer alır.

Burdur Gece HayatıBurdur’da gece hayatı


Burdur’da aktif bir gece hayatı beklemeyin. Sakin ve huzurlu bir tatil isteyenlerin tercih ettiği Burdur’da eğlence hayatı daha çok kafelerde geçer. Şehir merkezinde birkaç tane bar ve gece kulübü yer alır. Özellikle Lucca, sevdiklerinizle birlikte hoş bir akşam yemeği yiyebilir ve keyifle içkinizi yudumlayabilirsiniz. İstasyon Caddesi’nde yer alan mekânda canlı müzik performanslarına da katılabilirsiniz.  Burdur gecelerinde eğlence ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz bir diğer mekân ise BY People olabilir. Bira-patates eşliğinde arkadaşlarınızla sohbet edebileceğiniz bu mekânda, hafta sonları canlı müzik eşliğinde eğlenebilirsiniz. Burdur’daki en nezih alkollü mekânlardan biri olan bir diğer mekan ise, Burdur Şehir Kulübü’dür. Ailenizle gidebileceğiniz mekânda canlı müzik dinleyebilir, ailenizle hoşça bir akşam geçirebilirsiniz. Rakı-balık sevenler için de bir rotamız var, İsmail’in Yeri Halk Plajı Restaurant’ta gün batımına karşı içkinizi yudumlarken göl manzarasına karşı yemek yiyebilirsiniz.