Artvin Ardanuç Gezi Rehberi
Artvin Ardanuç Gezi Rehberi

Artvin’in şirin bir ilçesi olan Ardanuç, kent merkezine 40 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kuzeyde Şavşat, güneyde Yusufeli ve Olur ilçeleri, doğuda Ardahan ili ve batıda kent merkezine komşu olan Ardanuç’un çevresini dağlar kuşatmıştır. İlçe merkezinde yer alan Ardanuç Deresi ise ilçeye can katar. İl genelinde olduğu gibi Ardanuç’ta da geniş yeşillikler ve ormanlık alanlar mevcuttur. Doğal oluşumların yanı sıra tarihi yapılara da ev sahipliği yapan ilçede, temiz hava ve ormanlık alanlar ziyaretçilerine huzur dolu bir ortam sunmaktadır.


Tarihi Milattan Önce 8’inci yüzyıla kadar uzanan Ardanuç’ta ilk yerleşimin Urartular tarafından oluşturulduğu belirlenmiştir. Daha sonra ise bölgeye Sakalar ve İskit Türklerinin hakimiyet kurmuştur. Oğuz kollarından olan Hazarlar, Barseller ve Bağratlılar ise Milattan Sonra 75 yılından itibaren bölgede egemen olmuştur. Ardından 810 yılından sonra ise bölge Gürcülerin hakimiyeti altına girmiştir. Malazgirt Savaşı’nın ardından Ardanuç’a Türkler yerleşmiştir. Selçuklu Devleti’nin sınırları içinde uzun yıllar boyunca kalan bölge, daha sonra Moğol istilasına uğramış ve Moğolların kontrolü altına girmiştir. Sırasıyla Karakoyunlu, Akkoyunlu ve İran Safavi devleti egemenliği altına giren bölge Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. Ardanuç, 93 Harbi’nde her ne kadar Rusya’nın kontrolüne geçmiş olsa da I. Dünya Savaşı yıllarında halk oylamasıyla yeniden Osmanlı topraklarına dahil olmuştur.


Doğal ve tarihi güzellikleriyle gezilmesi yerler arasında yer alan Artvin’in bu şirin ilçesine ulaşım oldukça kolaydır. İlçeye toplu taşıma araçlarıyla gitmeyi tercih edenler, şehirlerarası otobüslerle Artvin  kent merkezine gittikten sonra otobüs kullanarak Ardanuç’a gidebilirler. Özel araçla Artvin kent merkezinden D010 karayoluna girildikten sonra 40 kilometre kadar yol alınıp ilçeye varılabilir.


Artvin Ardanuç Turistik Rehber – Artvin Ardanuç Gezilecek Yerler – Artvin Ardanuç Yapılacak Şeyler

Artvin Ardanuç Gezilecek Yerler - Kültür Tarih Sanat Yemek
Artvin Ardanuç Gezilecek Yerler – Kültür Tarih Sanat Yemek

Doğal ve tarihi güzellikleriyle Ardanuç’ta gezilecek yerler…


Ferhatlı Kalesi

Ardanuç ilçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer alan Ferhatlı Kalesi, Kamaklı veya Gevhernik Kalesi adıyla da geçer. Ferhat ile Şirin’in buluşma yeri olarak bilinen Ferhatlı Kalesi, 5’inci yüzyılda İberya Kralı Vahtang tarafından inşa ettirilmiştir. Kale, 1551’de Osmanlı İmparatorluğu’nun kontrolüne girdikten sonra onarıma tabi tutulmuştur. Oldukça yüksekte yer alan kayalık bir zemin üzerinde bulunan Ferhatlı Kalesi, ziyaretçilerine etkileyici bir manzaraya sunmaktadır. Ardanuç’ta gezilmesi gereken yerlerin başında gelen kale, her yıl çok sayıda turist tarafından ziyaret edilmektedir.


Yeni Rabat Kilisesi

Ardanuç’un gezilmesi gereken bir diğer tarihi yeri ise ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunan Yeni Rabat Kilisesi’dir. İlçeye bağlı Bulanık köyünde yer alan Yeni Rabat Kilisesi’nin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı tam olarak saptanamamıştır. Ancak yapılan araştırmalar, kilisenin Ortaçağ döneminden kalma bir eser olduğuna işaret etmektedir. Bağratlı Krallığı döneminde inşa edildiği tahmin edilen Yeni Rabat Kilisesi’nin ilgi çekici bir mimari yapısı mevcuttur. Stili Ortaçağ mimarisi özelliklerini taşıyan kilisede, iç planı dışa yansıtan üçgen nişler dikkat çekmektedir. Bu üçgen nişler, yörede çok ender bir şekilde kubbe kasnağında kullanılmaktadır. Yapılan nişlerin sayısı pencere açıklarından daha fazladır ve bu özelliği nadirdir. Kilisenin her iki cephesinde de kabartma bitki motifli kesme taşlar vardır.


Cehennem Deresi Kanyonu

Ardanuç kent merkezine yaklaşık yedi kilometre uzaklıkta bulunan Cehennem Deresi Kanyonu, ilçenin ziyaret edilmesi gereken bir diğer doğa güzelliğidir. Dünyanın ikinci en büyük kanyonu unvanına sahip Cehennem Deresi Kanyonu, yaklaşık 500 metre uzunluğa, 70 metre genişliğe ve 6 metre derinliğe sahiptir. Yüksek kesimlerinde mağaralar bulunan kanyonun geniş noktalarında oturma alanları mevcuttur. Kanyonun ilerleyen bölümlerinde ise kıvrımlı duvarlar ile ilginç şekiller dikkat çekmektedir. Turizm açısından yeni yeni keşfedilen Cehennem Deresi Kanyonu, doğal ve temiz özelliğiyle ziyaretçilerine keyifli bir deneyim sunmaktadır.


Ardanuç Kültür Evi

İlçede 2015 yılında yapımına başlanan Ardanuç Kültür Evi, Adakale Mahallesi’nde bulunan tarihi bir binanın restorasyonu sonucunda tamamlanmıştır. İki katlı tarihi bir konak olan kültür evi, turizme kazandırılarak ziyarete açılmıştır. Bölgenin yöresel kültürü ile yaşam tarzına tanıklık etmek isteyenler Ardanuç Kültür Evi’ni mutlaka görmelidir.


Adakale Mahallesi

İlçenin turistik mahallesi olan Adakale Mahallesi; kaldırım taşları, evlerin dış cepheleri ve bahçe duvarları ile dikkat çekmektedir. Çeşitli renklere boyanan bu mekanlar, Ardanuç ilçesinde ziyaret edilmesi gereken en önemli yerler arasındadır. Ayrıca yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen Ferhatlı Kalesi ile İskenderpaşa Camii de bu mahallede bulunmaktadır. İlçe merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan Adakale Mahallesi, yürüyüş patikaları, tarihi yapıları ve tertemiz sokaklarının yanı sıra misafirperver sakinleri tarafından da ziyaretçilerini davet etmektedir.


İskenderpaşa Camii

Arasta, medrese, çeşme ile üç tane türbeye sahip olan İskenderpaşa Camii, ilçeye 20 kilometre uzaklıktaki Adakale Mahallesi’nde yer alıp, Ardanuç’un görülmesi gereken bir diğer tarihi yapısıdır. Bölgeye yerleşen Müslüman Araplar tarafından 7’nci yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen cami, daha sonraları Akkoyunlularca kullanılmaz hale getirilmiştir. Ardından 1551’de bölgeyi kontrolü altına alan Çerkez İskender Paşa, camiyi de onararak 1553’te ibadete yeniden kazandırmıştır. Bazı bölgeleri harap olan İskenderpaşa Camii’nin ilçedeki en eski cami olduğu belirtilmektedir.


Ardanuç’ta nerede ne yenir?

Artvin yöresinin geleneksel yemeklerinin yaygın olduğu Ardanuç’ta mıhlama, saç kavurma, menemen ızgara çeşitleri, et şiş, köfte, ciğer şiş, tavuk şiş, gözleme gibi lezzetler yaygındır. Ayrıca Erzurum bölgesinde oldukça yaygın olan cağ kebabı da Ardanuç’ta tercih edilen lezzetler arasında yer almaktadır.


Dede Cağ Kebap

Cağ kebabının en güzel yapıldığı yerlerden biri Ardanuç’taki Dede Cağ Kebap’tır. İlçede cağ kebabı için en çok tercih edilen lokanta olan Dede Cağ Kebap, o kadar çok konuk ağırlıyor ki öğleden sonra gittiğinizde genelde kebap kalmamış oluyor.


Yıldız Lokantası

Ardanuç’ta döner yemek isteyenlerin tercihi olan Yıldız Lokantası’nda cağ kebabı da oldukça lezzetli yapılmaktadır. Durmuş Gül İş Hanı’nda yer alan Yıldız Lokantası’nın etli kebaplarını tatmanızı mutlaka öneririz.


Görkemli Kafe Restaurant

Yöresel yemekler konusunda uzman olan Görkemli Kafe Restaurant, Ardanuç’a özgü lezzetlerle hizmet veriyor. Başta mıhlama, sac kavurma, ızgara çeşitleri ve gözleme olmak üzere nefis yemekler hazırlayan Görkemli Kafe Restaurant, ayrıca organik ürün çeşitleriyle sabah kahvaltısında da oldukça iddialı.

Artvin Ardanuç Gece Hayatı
Artvin Ardanuç Gece Hayatı

Ardanuç’ta gece hayatı…

Doğal güzellikleriyle huzurlu bir tatil ortamı sunan Ardanuç, bu özelliklerine uygun olarak sakin bir gece hayatına sahiptir. İlçede bulunan az sayıdaki bar ve eğlence mekanında günün yorgunluğunu atarak içkilerinizi yudumlayabilirsiniz. Daha çok doğa ile iç içe bir mekanda eğlenmek isteyenler için çeşitli kafe ve restoranların yer aldığı ilçede, öne çıkan yerler ise Blue White Teras, Şamata Cafe gibi mekanlardır. Yanı sıra yaz aylarında gece hayatının canlı olduğu Sinop’ta, eğlence mekanları liman ve sahil bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Özellikle Sinop Limanı’na bakan bar, restoran ve kafeler geç saatlere kadar eğlenceye ev sahipliği yapıyor. Söz konusu mekanların büyük kısmı deniz manzaralı teraslara sahiptir ve bunların da önemli kısmında canlı müzik yapılır. Bu eğlence mekanlarından bazılarını ise; Kale Bar, Kulis, Kıyı Bar ve Sahil Restoran olarak sıralayabiliriz.