Kekova Gezi Rehberi

Kekova olarak adlandırılan tatil bölgesi, Antalya’nın Demre ilçesi sınırlarında yer alan Kekova Adası ve çevresini kapsamaktadır. Kaleköy ile Üçağız açıklarında bulunan bu küçük kayalık adaya Demre ve Kaş’tan günübirlik tekne turlarıyla gidilebilmektedir. Büyük küçük pek çok adanın yer aldığı bölgede; Kekova 4.5 kilometre uzunluğu ve 500 metre genişliğiyle en büyük ada olarak öne çıkmaktadır. Geyikova Adası olarak da adlandırılan Kekova Adası’na en yakın yerleşim yerleri Üçağız köyü ve günümüzde Kale denilen antik Simena bölgesidir. Antalya’nın batısındaki doğası bozulmamış ender yerler arasında bulunan Kekova Adası ve çevresi turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir.


Demre ile Kaş arasında yer alan Kekova; sular içinde bulunan lahitleri, batık kentleri, kaya mezarları ve çok sayıdaki koyu ile tarihi ve doğal güzelliklerin iç içe geçtiği muhteşem bir tatil bölgesidir. Antik dönemlerden sonra deniz sularının yükselmesi, bölgede yer alan çok sayıdaki arkeolojik kalıntının sular altında kalmasına neden olmuştur. Bu nedenle Kekova Adası ve çevresinde bulunan kıyılar özel koruma bölgesi ilan edilmiştir.


Antik Likya uygarlığından kalma değerli eserlerin yer aldığı Kekova bölgesi, bölgedeki yat turlarının en önemli durak noktalarından birisidir. Ana karaya 500 metre uzaklıkta bulunan Kekova Adası’nın en yüksek noktası bin 635 metredir. Coğrafi özellikleri nedeniyle doğal bir liman işlevi gören ada, I. Dünya Savaşı’nda Rauf Orbay komutasındaki Hamidiye zırhlısının karargahı olarak da kullanılmıştır.


Kekova’ya nasıl gidilir?

Girintili çıkıntılı kıyılara ve güzel koylara sahip olan Kekova bölgesi, ulaşım olanakları sınırlı olduğu için temiz kalmayı ve doğal yapısını korumayı büyük oranda başarmıştır. Bölgede yer alan koylara Demre, Kaş ve Fethiye’den tekne turlarıyla ulaşılabilmektedir. Mavi yolculukların en popüler durakları bu bölgededir. Tekne konaklamalı mavi turların yanı sıra günübirlik tekne turlarıyla da gidilebilen bölgede; doğal güzelliklere sahip olan Aperlai, Akvaryum Koyu, Kocakarı Koyu, Gökkaya Koyu, Salyangoz Koyu, Burç Koyu, Kekova Batıkşehir, Buzağlık, Kaleköy ve Üçağız köylerinde mola verilmektedir.


Kekova Adası’na gidebilmek için bölgedeki yerleşimin olduğu Kaleköy veya Üçağız köylerine gitmek gerekmektedir. Adaya bu köylerden teknelerle ulaşım mümkündür. Büyükşehirlerden Kekova bölgesine havayoluyla ulaşmak isteyenler, Antalya Havalimanı’nı ya da Dalaman Havalimanı’nı tercih edebilirler. Şehirlerarası otobüslerle gitmek isteyenler ise Kekova’ya en yakın otogarın bulunduğu Kaş’a ulaşmalıdır. Kaş Otogarı’ndan Kekova’ya ise araç kiralayarak veya taksiyle gidilebilmektedir.