Kısa sürede dünyaya yayılan covid-19 salgınından sonra turistlerin tercihlerinde ve turizm sektöründe köklü değişimler yaşanacak.
Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızlı bir şekilde yayılarak binlerece insanın ölümüne neden olan covid-19 en fazla turizmi etkiledi. Salgının ardından turizmle ilgili öngörülerde ortaya çıkmaya başladı. Tur Operatörleri Platformu Sözcüsü Cem Polatoğlu covid-19 salgını sonrasında butik otellere yoğun ilgi olacağını belirtti.
Kitle turizminin popülaritesini yitireceğini belirten Polatoğlu, hijyen şartlarının öne çıktığı bir konseptin turizm sektörü için de kaçınılmaz hale geleceğini ifade etti.
Polatoğlu, “15 kişilik masalar artık olmayacaktır. En fazla 6 kişilik aile masaları olacaktır. Plajlara da artık istenildiği gibi girilip çıkalamayacak. Şezlonglar arası mesafe olacak. Plajlarda da sosyal mesafe uygulaması olacak. Bunların hepsi artı maliyet demek.” diye konuştu.
Kruvaziyer turizminin de değişimden etkileneceğine işaret eden Polatoğlu, şöyle konuştu:
“Gemide kaçacak yeriniz yok. Bir yolcunun hasta olması sonucu bütün gemi çok kısa sürede hasta olabilir. Bu virüsün çözümü bulunsa dahi insanların içinde sürekli korku olacak. 2 senede bir yeni virüs çıkıyor. Artık insanlar biraz daha hijyenik yaşama zorunluluğu hissedecekler. Artık kalabalıklar halinde yapılan geziler, seyahateler bitti diye düşünüyorum.”
Salgın sonrasında kongre turizminin olumsuz etkileneceği ise söylentiler arasında yer alıyor. Video konferans uygulamalarıyla kongre turizmnin ortadan kalktığı ifade ediliyor. Az maliyetli olduğu için şirketler tarafından tercih edileceği tahmin ediliyor.
Salgın sonrası insanların butik otelleri tercih edeceğini, parası dahi olanların büyük otellerde konaklamayacağı düşüncesi sektörde hakim olmaya başladı. Özellikle her şey dahil konseptinin ise rafa kalkacağı düşünülüyor.
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir ise turizmde büyük değişimler yaşanacağını düşünenlerden.
Demir, “Seyahatten konaklamaya kadar sektörde ciddi değişiklikler olacak. En önemlisi de otelcilik sektörü. Çoğunluğun ve yoğunluğun bulunduğu bir sektör. Virüsler de yoğun olan noktaları çok seviyor. Bizler, bakanlığa virüs sonrası tedbirleri şimdiden alalım diye taleplerimizi ilettik.” dedi.
Büyük restoranların da bu değişimden etkileneceğini dile getiren Demir, şunları kaydetti:
“Öncelikle her şey dahil biraz rafa kalkacak ve ilgi görmeyecek. Ülkelerin her şey dahilden uzaklaşacağını düşünüyorum. Bunun biteceğinden eminiz. Çamaşırlar 30-40 derecede yıkanıyordu, 60’ın üzerine çıkacak. Temizlik personeli maske ve eldiven kullanacak. Yine servis ve mutfak personelinde maske ve eldiven kullanımı zorunlu hale gelecektir.”
Coronavirüs nedeniyle en fazla can kaybı ise ABD, İtalya, İspanya, İngiltere ve Çin’de yaşandı. Türkiye’de ise en fazla vaka ve can kaybı giriş ve çıkışları yasaklanan İstanbul’da yaşanıyor.
Yorum (0)