Şuğul Vadisi, Sivas Gürün ilçesinde bulunuyor. Kayseri Devlet Karayolu üzerinden ilçe merkezine Kayseri yönüne doğru yaklaşık olarak 2 kilometre mesafede bulunuyor.
Gürün Tohması olarak da bilinen Gövdeli Dağı’ndan akan ırmağın etrafı dik kayalarla çevrili dar vadiye ulaşabiliyorsunuz. Beton ve stabilize yol bandı üzerinde yürüdüğünüzde dik kayalıkları ve meydana getirdiği doğal şekilleri ve içinden akan sular, mavi ırmağın içinde yüzen balıklara tanık olacaksınız. Aynı zamanda yer yer kavaklıklarda doğal olarak oluşmuş olan mağaralarda dikkatinizi çekecektir.

Burada doğal aşınmalar sonucunda oluşan iri kaya parçalarının ırmağa ve ırmak kenarına düşmesi ve kayaların ufalanarak görsel bir zenginlik oluşturması görülmeye değer. Vadinin bitki örtüsü ise söğüt ve yamaçlarda yabani badem, sumak ağaçları ve kuşburnundan oluşuyor. Kayaların üzerinde ardıç ağaçlarına rastlamak mümkün…
Etüt raporuna göre vadi jeolojik zamanlardan II. Zaman yani Mezozoik Kretase döneminde oluşmuş ve sert, dik kayalıklarla çevrili vadinin ana kayası ise sedimanterdir. Vadinin iki yamacı da taşlık olup killi toprak yapısına sahip… Vadinin tabanı ise gevşek granüllü strüktüre sahip ve kumlu toprağı bulunuyor. Şuğul kanyonu Tohma Çayı’ndan sonra Kangal tohmasıyla birleşerek Fırat Nehri’ne akıyor.
Yaz tatili kapsamında geleceğiniz Sivas’ta Şuğul Vadisi’nde piknik, mangal yapabilir, akşam üstü kahvenizi veya çayınızı yudumlayarak kanyondaki ırmağın sesi eşliğinde güneşin batışını izleyebilirsiniz. Burada trekking yapabilir, eşsiz güzellikte doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Buraya gelmişken vadi girişinde bulunan balık lokantasından yeme-içme ihtiyacınızı karşılayabilir, kır kahvesinde kahvenizi içebilirsiniz.
Vadi, Şuğul Mahallesi’nde yer alıyor. Sivas kent merkezine 137 km uzaklıkta bulunuyor. Buraya uçakla gelecekseniz eğer Sivas Nuri Demirağ Havalimanı’ndan Sivas merkez otogarına buradan da Gürün araçlarına binerek Şuğul Vadisi’ne ulaşabiliyorsunuz.
Hobbit Evleri’yle dünya çapında üne sahip olan ve Avrupa ve Amerika’dan bir çok turisti ağırlamaya başlayan Sivas’ta tarihi ve doğal görülmesi gereken bir çok yerde bulunuyor. Sivas Kalesi, Çifte Minare, Divriği Ulu Cami, Kızılırmak, Divriği Kalesi’nin yanında bir çok şelale, vadi, göl, mağara yer alıyor.
Sivas’ta gezmek için en uygun aylar ise Temmuz ve Ağustos aylarıdır.
[insert page=’sivasda-yapilacak-seyler’ display=’content’]
Yorum (0)