Hatay denince akla gelen ilk kelime sınırdır. Suriye sınırında yer alan şehirde tarihi ve doğal güzelliklere sahip bir çok yer bulabilmeniz mümkün. Buranın gizemli yerlerini görmeniz için çok iyi gözlem ve coğrafik bilgiye sahip olmanız gerekiyor. Eşsiz lezzetlere sahip mutfağı ve yeşil doğasıyla, dini yapılarıyla son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken yerlerden biri. Şehri güzel yapan diğer bir özelliği ise farklı kültürde bir arada yaşamayı başarmış, misafirperver, hoşgörülü insanların burada yaşıyor olması.

Hatay merkezden dolmuşlara bindiğinizde yaklaşık 1,5 saatlik bir yolculuktan sonra Arsuz‘a geliyorsunuz. Arsuz göröntü ve atmosfer açısından Türkiye’nin popüler tatil destinasyonlarından Bodrum ve Marmaris’ten hiçbir farkı yok. Arsuz, Hatay’ın en güzel ilçelerinden biri ve şehir merkezine 87 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Arsuz tarihte Rhopolis, Port Panel, Kabev, Rhosus ve Arsous olarak anılmış. 8 mahallesi ve 17 köyü bulunuyor.
Arsuz Plajı’nda denizde yüzmenin ve sahilinde güneşlenmenin keyfini ve mutluluğunu yaşayacaksınız. Denizi temiz olan plaja giriş ücretli. Burada bulunan tesislerde konaklayabilirsiniz. Akşamları sahilde yürüyerek güneşin batışını izleyebilirsiniz. Yeme-içme ihtiyacınızı giderebileceğiniz geleneksel ve Akdeniz mutfağına özgü en güzel yemekleri yiyebilirsiniz.
Hatay’a gelmişken mutlaka Meryem Ana Havuzu, Arsuz Kalesi, Meryo Hanna Kilisesi gibi tarihi yerleri gezebilirsiniz. Yeşil doğasıyla dikkat çeken Hatay’da dilerseniz arkadaşlarınızla birlikte kamp alanlarında çadır kurabilir doğayla iç içe huzur dolu bir kaç gün geçirebilirsiniz. Trekking, yürüyüş gibi doğa sporlarını deneyimleyebilirsiniz.
Arsuz’da son yıllarda gece hayatıyla da dikkatleri üzerine çekmiştir. Akşamları arkadaşlarınızla birlikte canlı müzik eşliğinde sabaha kadar eğlenebilirsiniz. Buraya gelmişken şehrin en popüler yemeklerinden Oruk, İskenderun Döneri, Fellah Köftesi, Kağıt Kebabı, Ispanak Borani, Biberli Ekmek, Belen Tava, Ekşili Aş’ın tadına mutlaka bakmalısınız.
M.Ö. 300 yıllarında Makedonya kralı Büyük İskender’in generali Selevkos I. Nikator’un egemenliğinde kurulmuş. Daha sonra M.Ö. 64 Roma, M.S. 638 yılında Araplar, 969 yılında Bizanslılar, 1268 yılında ise Memlüklüler’in egemenliğine geçmiş. Bizasns ve Roma döneminde önemli bir liman şehriydi. O dönemlerden kalma bir çok tarihi esere rastlamak mümkün. Saint Pierre Kilisesi’yle birlikte Hiristiyanlığın merkezi haline gelmiş. Arsuz’da 5-10 kilometrelik vadiler bulunuyor ve 40 kilometre sahil şeridine sahip.
Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Hatay’da birden fazla inanç kültürünün varlığını hissedecek ve bu farklılık içinde hoşgürünün ve misafirperverliğin huzurunu yaşayacaksınız. Buradan ayrılmadan evvel Hatay’ın meşhur baharatlarından, otantik ve organik ürünlerinden kendiniz ve sevdikleriniz için satın alabilirsiniz.
[insert page=’hatayda-yapilacak-seyler’ display=’content’]
Yorum (0)