Hisarlık adıyla anılan Truva, Çanakkale Tevfikiye Köyü’nde yer alır. Homeros’un İ.Ö. 9. yüzyılda yazdığı ünlü İlyada ve Odysseia Destanı’na da konu olmuş.
Dünyaca ünlü bir antik kent olup, filmlere de konu olmuştur. Avrupa ve Asya arasında yaşanan ticaret yollarından biri olan Truva’da, H. Schliemann tarafından 1871 yılında kazı çalışmaları başlatılmış. Daha sonra W. Dörpfeld ve C. Blegen bu kazılara devam etmiştir. 1938 yılında ise çalışmalara ara verilmiş. 1988 yılında ise restore edilmiş. Restorasyon çalışmaları ise M. Korfmann üstlenmiş.

Truva Atı, savaş esnasında düşmanı yanıltmak için uygulanan en bilinen hikayedir. Rakibe hediye olarak yapılmış ancak asıl amacı Truva şehrini ele geçirmek için Yunan askerlerini taşıyan, tahtadan yapılmış çok büyük bir attır.
Truva Prensi Paris, Sparta Kralı’nın eşi Helen’e sırılsıklam aşık olur ve onu kaçırır. Bun yüzden iki ülke arasında savaş çıkar. Akha ordusu kendine büyük tahta bir at yapar. İçine ise Odysseus öncülüğünde askerlerini ata yerleştirir. Bu şekilde Truva kentine girmeyi başarır.
Truva, sinema sektörüne de ilham kaynağı olur. 14 Ağustos 2004 yılında Walfgang Petersen’in yönettiği başrolünde Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom’un oynadığı ABD ve İngiletere ortak yapımı olan Truva filmi vizyona girer. Filmde kullanılan gladyadör sandaletleri ise ünlü Bodrum Sandaletçisi’nde yapılır. Film gişe yapmış ve turizme de katkıda bulunmuştur. Günümüzde yerli ve yabancıların büyük ilgisini görmeye devam etmektedir.
Truva Antik Kenti Milet ve Efes antik kentleri gibi deniz kıyısındadır. Çanakkale Boğazı’nın güneyinde bir liman kentidir. Burası yıllar geçtikçe Karamenderes Nehri’nin kent kıyılarına taşıdığı alüvyonlar sebebiyle denizden uzaklaşmış ve değerini yitirmiştir. Yaşanan sel ve depremler sonucunda terk edilmiş.
Truvalılar, Sardis kökenli olup, Herakleid hanedanının yerine geçmiş ve Anadolu’yu ise 505 yıldır Lidya Krallığı Candaules (M.Ö.735-718) dönemine kadar yönetmişlerdir. Ardından İyonlar, Frigyalılar, Kimmerler, Miletliler ve Anadolu’da yayılmış olan M.Ö.546 yılında Pers istilası söz konusu olmuştur. Truva Antik Kenti denince akla Athena tapınağı gelir. Persler buraya egemenken İmparator I. Serhas Yunanistan seferine çıkar buradan Çanakkale Boğazı’nı geçtikten sonra Truva’ya gelir ve tapınağa kurban sunar. Büyük İskender’in de Perslere karşı giriştiği mücadele esnasında burayı ziyaret etmiş ve zırhını Athena tapınağına bağışlamıştır.
[insert page=’canakkalede-yapilacak-seyler’ display=’content’]
Yorum (0)